Wat is er zo speciaal aan matcha thee dat het anders maakt dan andere theesoorten?

Janine image
door Janine

04 Februari 2024

Wat is er zo speciaal aan matcha thee dat het anders maakt dan andere theesoorten?
Advertisement

De laatste jaren zien we steeds vaker, in supermarkten en tearooms, maar het blijft nog steeds gehuld in een aura van mysterie. We hebben het over matcha thee, door sommigen beschouwd als een onmisbare ondersteuning voor het fysieke evenwicht, en door anderen als een exotische marketingvondst. In dit artikel zullen we bekijken wat matcha thee is en waarom het zo populair is, evenals de kenmerken die het zo anders maken dan alle andere theesoorten.

Advertisement

Wat is matcha thee?

Wat is matcha thee?

Pexels

Matcha thee is een variant van groene thee die alleen in Japan wordt verbouwd. Technisch gezien komt matcha oorspronkelijk uit China, maar werd rond de dertiende eeuw geïntroduceerd op de eilanden van de Rijzende Zon en werd later kenmerkend voor de Japanse cultuur. Als de geschiedenis nog niet genoeg is, is wat matcha thee uniek maakt de fase van oogsten, drogen en malen. De bladeren worden namelijk gemalen tot een heel fijn poeder met een felgroene kleur.

Door de jaren heen is matcha thee, eerst in Japan en daarna in de rest van de wereld, zeer beroemd geworden vanwege zijn gunstige eigenschappen. Vroeger stond het onder de samoerai al bekend als een soort wondermiddel, maar tegenwoordig, in ons meer “seculiere” tijdperk, wordt deze groene thee gewaardeerd om zijn hoge gehalte aan antioxidanten en om het aminozuur L-Theanine.

Advertisement

Waarom is matcha thee anders dan andere theesoorten?

Waarom is matcha thee anders dan andere theesoorten?

Pexels

In de vorige paragraaf hebben we al gezien hoe matcha thee verschilt van andere theesoorten die wereldwijd op de markt worden gebracht en geconsumeerd. Het feit dat het een poeder is en geen bladeren, verandert ook de bereiding, zoals we dadelijk zullen zien. Matcha thee wordt namelijk niet per infuus geconsumeerd, maar door middel van suspensie, om de inname van antioxidanten en L-Theanine te verbeteren. In het eerste geval gaan antioxidanten de cellulaire veroudering tegen en werkt het ontgiftend en is het waterafdrijvend. In het tweede geval is L-Theanine een aminozuur dat de rust verhoogt en de natuurlijke aanwezigheid van cafeïne in matcha thee in evenwicht brengt. Bovendien vergroot het de aandacht en verbetert het de concentratie, dankzij een toename van serotonine en dopamine. Kortom, matcha thee is uniek als we kijken naar de plaats van teelt, de productietechnieken en ook de bereidingswijzen.

Hoe bereid je matcha thee?

Hoe bereid je matcha thee?

Pexels

Ook de bereiding van matcha thee verschilt van de andere theesoorten die we gewend zijn. In feite is het een Japans ritueel dat ook diep symbolische aspecten met zich meebrengt. Als we matcha thee willen bereiden, zijn we natuurlijk niet verplicht om alle stappen van de theeceremonie te volgen. Het is echter altijd goed om een paar minuten te besteden aan de hele procedure, zodat het een moment van rust wordt voor jezelf en je evenwicht.

Om matcha thee te bereiden, moet je eerst een porseleinen kopje verwarmen met heet water en het opzij zetten om te drogen. Vervolgens kun je het water voor de matcha thee verwarmen, maar zonder het aan de kook te brengen. Giet vervolgens het water in het warme kopje en voeg een halve theelepel matcha thee toe. Technisch gezien kun je het beste een chasaku, een klein lepeltje va bamboe, gebruiken en het mengsel roeren met een kleine bamboe-garde. Als deze twee accessoires ontbreken, volstaat een theelepel ook. Je kunt het beste afwisselend cirkelvormige en kruislingse bewegingen maken tot het mengsel glad is. Geniet van je authentieke matcha thee.

Advertisement