Ontdek alle geheimen van de Russells adder, een van de dodelijkste dieren ter wereld

door Skip

12 Juni 2017

Ontdek alle geheimen van de Russells adder, een van de dodelijkste dieren ter wereld
Advertisement

De Russells adder is een reptiel die leeft in India en Zuidoost-Azië en houdt een record waar je respect voor kunt hebben. Dit dier dat naar de wetenschappelijke naam Daboia russelii luistert, doodt elk jaar een groot aantal slachtoffers (sommigen spreken wel van tienduizend). Hiermee wedijvert hij met dieren die vele malen groter en wreder zijn dan hij.

Maar hoe komt het dan dat deze adder een zo angstaanjagend grote verzameling slachtoffers weet te verzamelen? Het antwoord is vooral de verspreiding van zijn leefgebied en zijn gedrag.

Advertisement
wikimedia

wikimedia

Het voornaamste probleem is dat het een lui dier is. Russells ader ligt het liefst op de loer tussen de bladeren en laat je niet weten dat hij er zit en kruipt ook niet weg wanneer hij geluiden hoort. Hij valt alleen maar aan op moment dat hij zich bedreigd voelt.

Hij woont ook nog eens in gebieden waar mensen zo arm zijn dat ze geen eens schoenen hebben om te dragen, hierdoor staan hun voeten bloot aan zijn tanden en hebben zij geen enkele kans om zich te kunnen verdedigen.

Advertisement

De verschrikkelijke gevolgen van het gif.

De verschrikkelijke gevolgen van het gif.

flickr

Gedurende een enkele beet kan een Russells adder een grote hoeveelheid gif (20-270 mg: laten we er rekening houden dat je met 50 mg al een volwassen vent kunt doden); en dan ligt het slachtoffer  samen te trekken van de pijn en daalt de bloeddruk plotseling, komt het gif snel in de hersenen en veroorzaakt het bloedingen daar omdat het inwerkt op de hypofyse.

flickr

flickr

In het nogal uitzonderlijke geval dat iemand het overleeft, is het juist de hypofyse die ervoor moet opdraaien: hij stopt met hormonen aan te maken woordoor onvruchtbaarheid intreedt en veel fysieke veranderingen zowel bij mannen als bij vrouwen, wie het overleefd wordt gek of wordt achterlijk.

Met eigen ogen zien? Bekijk dan deze korte video...

Advertisement