12 dingen die je mag eten zoveel je wil zonder aan te komen... het zijn alleen maar groenten!

door Skip

23 Februari 2017

12 dingen die je mag eten zoveel je wil zonder aan te komen... het zijn alleen maar groenten!
Advertisement

Het is bijna etenstijd en je bent net terug uit je werk en nog voordat je je jas uit hebt gedaan gaat de koelkast al open. De honger is groot, want voor de lunch heb je iets kleins gegeten in de gauwigheid zonder er veel erg in te hebben. Nu wil je maag jou terugpakken. De zoektocht naar eten eindigt met een zakje chips dat heel snel leeg is. Binnen de kortste tijd heb je 700 calorieën naar binnen gewerkt.

Als je kilootjes wilt kwijtraken dan moet je voorkomen dat situaties zoals deze kunnen gebeuren. Het is makkelijk om te bekennen dat chips en soortgelijke etenswaren lekker en verslavend zijn, maar wat ook meespeelt is de gezondheid en je fysieke uiterlijk. Om te voorkomen dat dingen zoals hierboven gebeuren is het beter om de koelkast en de pantry te vullen met eten dat, zelfs als je er veel van eet, weinig tot geen calorieën bevatten en bijna niets optelt bij het totaal. Hier volgt de lijst...

1. Popcorn

1. Popcorn

maxpixel.freegreatpicture.com

Popcorn wordt doorgaans niet tot gezond eten gerekend, maar de schuld ligt bij het soort vet dat wordt gebruikt om de maiskernen te poffen. Meestal is er olie nodig (olijven of andere plantensoort) of voor de echte smulpapen, boter. Als je een popcornmachine gebruikt of een ander heteluchtapparaat, dan kan je jezelf veel calorieën besparen, omdat er van warmte gebruik wordt gemaakt. een portie popcorn die op deze manier is klaargemaakt is een prima snack voor de momenten waarop je honger hebt!

Advertisement

2. Rucola

2. Rucola

Florian Plag/Flickr

Ben je sla eten ook zo zat? Als je veel salades wil of moet eten, dan raden we je aan verschillende soorten rucola te proberen (ook wel raketsla genoemd). Het heeft een eigen smaak, een beetje bitter en pittig. Het kan veel eenvoudige gerechten een oppepper geven. Doe er een beetje olijfolie en een beetje parmezaan over... je zal zien hoe lekker dat is!

3. Blauwe bessen

3. Blauwe bessen

maxpixel.freegreatpicture.com

Diëtisten raden aan om 's morgens bij het ontbijt of tijdens de middagsnack fruit te eten. Als je het aantal calorieën beperkt wilt houden dan zijn blauwe bessen een uitstekende keus. Voel je vrij om ze te combineren met magere yoghurt of met bananen. Blauwe bessen bevatten slechts 45 calorieën per 100 gram.

4. Selderij

4. Selderij

Everjean/Flickr

Natuurlijk mag selderij niet ontbreken op een lijst als deze. Je stilt niet alleen de honger met het eten van selderij, je krijgt ook nog eens een goede hoeveelheid vocht binnen, aangezien 95% van selderij daaruit bestaat. De rest zijn vezels die ervoor zorgen dat je de aanwezige suikers in een maaltijd minder snel opneemt en bijdragen aan een betere spijsvertering.

Van twee stengels selderij eten komt er nog geen grammetje bij!

5. Edamamebonen

5. Edamamebonen

Joy/Flickr

De naam kan misschien een beetje exotisch lijken, maar het zijn gewoon jonge sojabonen. Ze worden met peul en al of los verkocht. Ze bevatten slechts 122 kcal per 100 gram en kunnen prima bij spaghetti, aardappelen, als bijgerecht of gewoon uit het vuistje met een beetje zout erover. 

Advertisement

6. Eiwit

6. Eiwit

Annie Mole/Flickr

Met eiwit kan je nog heerlijke omeletten maken die je naar wens kunt vullen en je de calorieteller bijna op nul hebt staan. Er zitten slechts 17 in per 100 gram en als je geen tijd hebt om de dooier van het eiwit te scheiden, kan je dat ook gewoon los kant en klaar in de supermarkt kopen.

Let op! Schrap eigeel niet geheel uit je dieet want het zijn belangrijke bronnen van vitaminen, mineralen en proteïnen.

7. Sinaasappels

7. Sinaasappels

Caitlin Regan/Flickr

Het is belangrijk om ze gewoon te eten, ze hoeven niet per se worden uitgeperst. Het vruchtvlees bevat naast vitamine C ook veel andere belangrijke voedingsstoffen die verloren gaan tijdens het persen. Een gemiddelde sinaasappel bevat slechts 62 gram aan calorieën en helpen je zonder plotselinge trek tussendoor verder naar het volgende eetmoment

Advertisement

8. Champignons

8. Champignons

Yummly/Flickr

Lekker, veelzijdig en snel te bereiden. Er zitten maar weinig calorieën (18 calorieën) in en zijn te gebruiken in veel recepten... Lekker experimenteren 

9. Zeewier

9. Zeewier

Ernesto Andrade/Flickr

Als je het niet erg vindt om ook eten van andere culturen te proberen kan je gaan voor zeewier. Ze zijn gebruikelijk in de Chinese en Japanse keuken, maar we weten zeker dat er een recept is dat het beste bij je smaak aansluit.

Het heeft niet alleen een bijzondere smaak, het staat ook nog eens bekend om het hoge jodiumgehalte, dat de schildklierwerking ten goede komt.

Advertisement

10. Aardbeien

10. Aardbeien

pexels.com

Zeg het maar eerlijk, je had het vast niet verwacht dit heerlijke fruit in deze lijst tegen te komen. En toch neemt het een hoge plek in op de ranglijst van caloriearme dingen die je kan eten, met slechts 50 calorieën per portie. In een onderzoek is er ook een verband gelegd tussen de aanwezige antocyanen en een verminderd risico op hartaanvallen. Er is geen reden om ze niet te eten! 

11. Doperwten

11. Doperwten

pixabay.com

Pas op dat je ze geen groente noemt! Doperwten zijn, voor wie dat nog niet wist, onderdeel van de vlinderbloemenfamilie ondanks hun groene kleur. Wat ze delen met groenten is dat er weinig calorieën in zitten.

Advertisement

12. Zoete aardappelen

12. Zoete aardappelen

thebittenword.com/Flickr

Zoete aardappels zijn een van de gezondste dingen die er zijn. Ze zitten boordevol betacaroteen, hebben een laag caloriegehalte en kan als geen ander een voldaan gevoel geven. Heb je ze nog niet geprobeerd? Waar wacht je op? Je zal er meteen weg van zijn!

Advertisement