De grootste natuurkundigen van onze tijd citeren het werk van de dame die als erfgename wordt beschouwd van Einstein

door Skip

21 April 2017

De grootste natuurkundigen van onze tijd citeren het werk van de dame die als erfgename wordt beschouwd van Einstein
Advertisement

Dit meisje hier is een millennial, zij is geboren in de jaren 2000 of daarvoor. Jonge mensen die dit label opgeplakt krijgen zoals zij zijn doorgaans een doorn in het oog. Meer nog dan hun sterke kanten komen hun tekortkomingen naar voren: ze zijn lui, moederskindjes, leunen te zwaar op technologie en sociale netwerken. Maar niets van dit alles gaat op voor de 23-jarige Sabrina Pasterski. Zij wordt gezien als de erfgename van de Duitse natuurkundige Albert Einstein. Enkele wetenswaardigheden over haar: ze heeft geen Facebook, drinkt niet rookt niet is gek op natuurkunde en wiskunde en heeft een passie voor luchtvaart. 

Advertisement

De "nieuwe Einstein."

De "nieuwe Einstein."

Sabrina Pasterski | Facebook fanpage

Zoals blijkt uit haar CV en de lijst met haar wetenschappelijke projecten die ze op haar eigen blog Physics Girl zet, heeft ze altijd een helder beeld gehad van haar passies en dit was al zo toen ze nog maar heel jong was. Zoals ze zelf zegt in een interview:"Als er iets is dat me altijd al duidelijk was dan is dat wel dat je nooit een kans moet laten liggen. Ik heb op mijn negende de kans gegrepen om vlieglessen te gaan nemen." Tijdens die eerste ervaringen in de lucht beleefde ze zoveel plezier en moois dat ze op een of andere manier luchtvaart een onderdeel van haar leven wilde gaan maken.

Advertisement
Forbes

Forbes

Toen de docent van de kostschool haar vroeg wat het laatste was waar ze aan had gewerkt, wist de twaalfjarige dame nadat ze geen antwoord klaar had dat een toelating tot dat vooraanstaande instituut zou rechtvaardigen, dat ze moest gaan bewijzen dat ze haar dromen kon gaan najagen. En zo gebeurde het dat ze aan haar eerste vliegtuigmotor begon te werken. Vanaf dat moment heeft Sabrina onderzoek gedaan bij de beroemdste (en meest veeleisende) onderzoekscentra in de VS waaronder het beroemde Massachussetts Institute of Technology en Harvard waar ze haar graad aan het behalen is en de hoogste cijfers haalt. Haar onderzoeksgebieden op dit moment zijn de black holes en het ruimtecontinuüm en ook de kwantumgravitatie (een combinatie van kwantummechanica en de relativiteitstheorie). Kan je je het voorstellen dat natuurkundigen Andrew Strominger en Stephen Hawking haar onderzoeken hebben geciteerd? Het is overbodig om alle prijzen en studiebeurzen die ze gekregen heeft na verschillende wedstrijden te hebben gewonnen voor briljante wetenschappelijke geesten.
Wat nog meer? Oh ja, de NASA heeft haar een "vrijblijvend" aanbod gedaan zodat ze zelf kan beslissen wanneer ze daar wil gaan werken wanneer haar dat uitkomt. Een beetje zo van: 'Kom maar wanneer je wilt, je weet ons te vinden' op die fiets. Wij kunnen niet wachten totdat we weer wat over deze jonge wetenschapper horen die erop gebrand is haar stempel te zetten op de wetenschap van de 21e eeuw...     

Advertisement