Een prematuur lammetje heeft het overleefd in een kunstmatige baarmoeder: over drie jaar is er ook een voor menselijke foetussen

door Skip

27 April 2017

Een prematuur lammetje heeft het overleefd in een kunstmatige baarmoeder: over drie jaar is er ook een voor menselijke foetussen
Advertisement

Een van de belangrijkste doodsoorzaken van kindersterfte is een vroegtijdige geboorte. Kinderen die binnen zes maanden worden geboren hebben een zeer kleine kans op overleven en lopen een grote kans op het krijgen van hersenbeschadigingen of ademhalingsproblemen. Als er een kunstmatige baarmoeder zou bestaan die de baby's al maar een paar weken extra konden geven, dan zouden het aantal sterfgevallen door vroeggeboorte tot een minimum kunnen worden beperkt. Een groep onderzoekers is hierin geslaagd, zij het dan wel met lammetjes. Binnen enkele jaren kan er al iets worden gemaakt dat ook voor mensen werkt dat een levensreddend middel kan blijken voor duizenden kinderen.

via nature.com/

Advertisement

Een kunstmatige baarmoeder, waarin een foetus een aantal weken extra in verder kan groeien kan al het verschil maken in overleven.

Een kunstmatige baarmoeder, waarin een foetus een aantal weken extra in verder kan groeien kan al het verschil maken in overleven.

De baarmoeder ziet eruit als een extra uteriene zak die steriel en afgesloten is, en is gevuld met een uit elektrolyten bestaande oplossing die de rol heeft van vruchtwater dat in staat is om de ontwikkeling van vitale organen voort te zetten.

Om deze zak te kunnen maken hebben onderzoekers deze zak getest op lammetjes van ongeveer honderd dagen oud, evenveel als 24 weken zwangerschap bij de vrouw. De resultaten van het onderzoek zijn spannend: de kunstmatige baarmoeder werkt, alleen dan wel bij lammeren.

Na slechts vier weken in de zak te zitten, zijn de hersenen en de longen van de dieren volgroeid. Deze organen raken het meest beschadigd tijdens de vroeggeboorte. Wol groeit op hun huid, ze bewegen zich en hebben de ogen geopend. Een van de onderzoekers die heeft meegewerkt aan het onderzoek geeft bevestiging van de gezondheidstoestand van de dieren: "Alles wat wij kunnen meten valt binnen de norm."

Tegelijkertijd wensen de wetenschappers niet dat het resultaat niet tot iets groters wordt gemaakt dan dat het is. Het doel is om een kunstmatige baarmoeder te maken die ook levens van baby's kan redden, maar dat duurt nog lang voordat dit zover is. Het behaalde succes met de lammeren is belangrijk, maar de moeilijkste uitdaging moet nog worden aangegaan, een baarmoeder maken die lijkt op die van een vrouw is veel ingewikkelder; eerdere onderzoeken in het verleden waren al mislukt.

Als alles de goede kant opgaat dan kan deze uitvinding over drie tot vijf jaar op ziekenhuisafdelingen komen te liggen.

De baarmoeder is een levensredder die haar werk voor duizenden baby's kan doen. Ondanks alles heeft de uitvinding in zijn geheel iets ondoorgrondelijks over zich, bijna wel scienfiction lijkt het. Steun jij dit soort type onderzoek of vind jij dat het tegen bepaalde ethische normen ingaat die de medische wereld tot zover heeft gerespecteerd?

Bekijk deze video om meer te weten te komen over het onderzoek.

Advertisement