6 dingen die je niet gauw nog eens koopt wanneer je weet hoe ze gemaakt worden

door Skip

08 November 2017

6 dingen die je niet gauw nog eens koopt wanneer je weet hoe ze gemaakt worden
Advertisement

Wanneer je een lekker biertje drinkt of een marshmallow roostert in de open haard dan proef je de smaak van het product dat je zo lekker vindt... maar we garanderen je, nadat je straks gelezen hebt hoe deze en andere dingen die je vaak eet worden gemaakt, dat je die niet gauw nog eens zult kopen!

En toch is het jammer genoeg zo dat de dingen die we het lekkerst vinden en waar we dol op zijn, echt vaak met een hoeveelheid aan kunstmatige smaakstoffen en bestanddelen die slecht zijn voor het lichaam. Vandaag concentreren we ons op 6 producten waarnaar je straks anders zult kijken...

Omslagfoto's: Vahe Martirosyan/Wikimedia

Advertisement

1. Spekjes

1. Spekjes

maxpixel.freegreatpicture.com

Spekjes, we kennen ze allemaal. Ze zijn gemaakt van suiker en maiszetmeel. Ze komen in verschillende maten en vormen, maar toegevoegde stoffen en kunstmatige smaakstoffen zijn altijd van de partij! Daarnaast worden ze ook nog eens gemaakt met gelatine van dierlijke oorsprong, oftewel collageen dat is verkregen uit de huid en botten van dieren, vooral van varkens. Dat verklaart dus waarom een echte vegetariër nooit een spekje of marshmallow zal eten.

Advertisement

2. Vanille-ijs

2. Vanille-ijs

pixabay.com

Als je van vanille-ijs houdt en je gewoonlijk ijs koopt van een industriële keten, dan is de vanillesmaak die jij waarschijnlijk als zodanig hebt ervaren, iets wat bevergeil genoemd wordt. Dit wordt afgescheiden door de anaalklieren van bevers en worden ook gebruikt in parfums. 

3. Bier

3. Bier

pixabay.com

Hoewel veel biermerken niet meer dit 'geheime ingrediënt' gebruiken zijn er nog vele merken in de handel die er nog ruimschoots gebruik van maken. We hebben het over vislijm een natuurlijk collageen dat wordt verkregen uit de zwemblaas van de vis. Hiermee wordt het drijfvermogen beheerst door de blaas te vullen en te legen. Evengoed zit er vislijm in veel industrieel gebrouwen bier.

4. Roodgekleurde snoepjes

4. Roodgekleurde snoepjes

Evan-Amos/Wikimedia

Er zijn veel snoepjes met rode kleur in de handel, waarvan wordt gedacht dat het komt door welke dingen erin zitten (aardbei, bloedsinaasappel...). Het is echter zo dat een kleurstof voor de rode kleur zorgt. Dit wordt uit de schildluis gehaald die op planten leeft.

In de loop der tijd zijn veel bedrijven overgegaan tot het weghalen van deze kleurstof uit de bereiding, zowel voor de gevolgen die het vermoedelijk hebben kan voor de gezondheid als uit respect voor dieren.

5. Energiedrankjes.

5. Energiedrankjes.

maxpixel.freegreatpicture.com

De energie die je krijgt van deze drankjes komt uit synthetische taurine die verstopte aderen, migraines en stress kan veroorzaken. Het wordt nog erger aangezien er ook aspartaam wordt gebruikt, een caloriearme zoetstof die echter is gelinkt met leukemie.

Advertisement

6. Shampoo

6. Shampoo

Esther Max/Flickr

Er zijn een aantal producten voor het haar die veel beter lijken te zijn dan andere producten aangezien er is geprobeerd om meer natuurlijker en efficiënter te zijn door vervangende eiwitten te gebruiken die afkomstig zijn uit eieren. Maar laat je niet misleiden aangezien deze stoffen eigenlijk het tegenovergestelde bereiken en er allerminst het beoogde effect wordt behaald.

Advertisement