De geheimen achter de 10 meest gebruikte kruiden in de keuken en hoe je echte van neppe kunt onderscheiden. - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De geheimen achter de 10 meest gebruikte…
20 16 memo's van moeders en vaders die weten hoe ze het vak van ouder zijn leuker kunnen maken

De geheimen achter de 10 meest gebruikte kruiden in de keuken en hoe je echte van neppe kunt onderscheiden.

Door Skip Tromp de Haas
3.133
Advertisement

In de uitgebreide wereld van kruiden is het echt heel moeilijk om echte kruiden van neppe kruiden te onderscheiden, zoals deze zijn gemaakt door Moeder Natuur en neppe etenswaren. Nu willen we je aandacht vestigen op wat je moet doen om te weten of deze 10 kruiden die je vaak in de keuken gebruikt authentiek zijn of gewoon goedkope namaak. Kijk goed naar deze eigenschappen en dan zal je niet meer in dezelfde val lopen.

Chinese kaneel wordt vaak verkocht in plaats van het origineel. Om hem te herkennen moet je kijken naar hoe het stokje gekruld is.

De Chinese variant is vaak in een keer opgerold en bij oorspronkelijke kaneel zit er de typische dubbele curve in. Soms zijn ze ook te herkennen aan de dikte (de Chinese plant is doorgaans dikker) maar wat het grootste verschil maakt is het aroma: alleen echte kaneel heeft die sterke en uitnodigende smaak.

Foto: Pixabay

Zwarte peperkorrels hebben een doorsnede van 3-5 mm en hebben een rimpelige korst, waar witte peper geen 'schildje' heeft en roomkleurig wordt.

Als je met echte kwaliteitspeper in handen staat en je probeert deze te pletten, dan zal deze opbreken in grote stukken terwijl peper van slechte kwaliteit in kleine stukjes breekt.

Als je echter witte peper wilt testen dan is het belangrijk om te weten dat deze een roomachtige kleur heeft die neigt naar de kleur van koffie. Als de kleur echter te wit is, dan zijn ze waarschijnlijk machinaal ontvlekt.

Advertisement

Kwaliteitsgember heeft het buitenste 'schilletje' en is de pulp gelig.

foto: pixabay.com

De wortel moet hard en glad zijn. Als deze echter zacht is en een rimpelig schilletje heeft dan is het waarschijnlijk aan het rotten. Het geniet overigens de voorkeur om gemberwortels te kopen met weinig uitlopers om zeker te weten dat het vruchtvlees niet te vezelig is.

Kurkuma heeft een harde wortel en als er poeder van gemaakt wordt heeft dit een levendige kleur die tussen geel en oranje inzit.

Vaak zie je kurkuma die eigenlijk gekleurde bloem is. Als je wilt checken of je bent opgelicht probeer dan om wat kurkuma op te lossen in een glas water. Als er witte vlekjes aan de oppervlakte verschijnen, dan heb je zeker niet met aiuthentieke kurkuma te maken!

Steranijs heeft 8 punten waar elk een felgekleurd zaadje in zit.

Steranijs, indien vers, zou vocht moeten vrijgeven op het moment dat deze wordt gesneden of geopend met een mes. Als overigens de anijs te donker is van kleur, dan is het zeker oud en echt niet vers meer.

Foto: Pixabay

Kardemom heeft een olijfachtige kleur en is ongeveer 2,5 centimeter lang.

Als de kleur van kardemompitten te fel is en neigt naar een groene pastelkleur, dan kun je zeker zijn dat er een kleurstof is gebruikt om het er 'aantrekkelijker uit te laten zien voor de koper. Is de kleur daarentegen meer geel, dan is het waarschijnlijk al oud.

Nootmuskaat is ovaal van vorm en heeft zichtbare interne adertjes erdoorheen lopen

Vaak wordt er in de plaats van nootmuskaat een ver familielid verkocht, een in het wild groeiend product dat op nootmuskaat lijkt. In dit geval zal je langere bessen aantreffen met minder adertjes erin,

Kruidnagels hebben een donkerbruine kleur en zijn zuur van smaak

De versheid van kruidnagel is te controleren door ze in water onder te dompelen. Als het om verse producten gaat zullen ze verticaal gaan drijven in het glas waar je ze in hebt gedaan, als dat niet zo is gaan ze horizontaal drijven. Kruidnagel van kwaliteit heeft een bruine meer heldere kop dan de rest van het 'lichaam'.

Vanillestokjes hebben een kookchocolade-achtige kleur en zijn rekbaar en hebben daarnaast krullerige uiteinden.

Vanillestokjes blijven hun smaak enkele jaren behouden. De kwaliteitsstokjes zijn overigens zo'n 15 tot 25 centimeter lang. Het ligt voor de hand dat vanille helemaal niets van doen heeft met vanillesuiker dat vaak voor gebak wordt gebruikt en de synthetische tegenhanger ervan is.

Saffraan heeft een levendige rode kleur en er is gemakkelijk poeder van te maken.

Natuurlijke saffraan is zeer kostbaar, dus als je een koopje ziet, denk eerst goed na alvorens te kopen. Als het pure saffraan is dan zal het als je het in een glas water doet dit helemaal kleuren, pas 15 minuten daarna, geen minuut eerder.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt