9 doodgewone producten die zijn verboden vanwege de ingrediënten die ze bevatten

door Skip

09 Maart 2018

9 doodgewone producten die zijn verboden vanwege de ingrediënten die ze bevatten
Advertisement

Ga je vaak naar de supermarkt dan is er het risico dat je je laat verleiden door de verpakking en aanbiedingen en verlies je de kwaliteit van de producten uit het oog. De voedseltechnologieën waar we vandaag over beschikken hebben niet altijd een morele en ethische waarde, maar zijn meer een reactie op wat de consumptiemaatschappij voorschrijft. En zo gebeurt het dat er hormonen in koeien worden gespoten zodat zij meer melk gaan produceren, of dat groenten groter worden dan normaal. Het beleid in dat in elk land wordt opgesteld dat de distributie regelt van dit soort producten, wordt gedaan ongeacht of ze het eens zijn met de manier waarop deze producten worden behandeld. In Europa is namelijk de verkoop van veel producten verboden die elders op de wereld gewoon verkocht mogen worden.

Advertisement

Suprise-eieren

Suprise-eieren

Derek Key/Flickr

Ongeveer 80 jaar lang is dit zoete ei dat kinderen zo lekker vinden, verboden in de V.S., want in 1938 verbood de Amerikaanse regering de verkoop van levensmiddelen die niet-eetbare delen bevatten. Kinder-eitjes, met de verrassing die daar in zitten, viel in deze categorie producten. In 2017 kwamen de chocolade-eitjes weer op de markt in Amerika, maar dan in een andere verpakking: van plastic in de vorm van een ei, en is de verpakking in tweeën gedeeld zodat het eetbare deel van het niet-eetbare deel is gescheiden.

Advertisement

Gekweekte zalm

Gekweekte zalm

nps.gov/Photo / S. Huffman

In Australië en Nieuw-Zeeland is het verboden om zalm van kwekerijen te verkopen omdat in dergelijke omstandigheden vissen een dieet krijgen waar medicijnen en hormonen in zitten. Hierdoor komen zij snel in gewicht aan. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van zalm die is geboren in open water beter is.

Op dit moment zeggen de landen waar zalm wordt gekweekt (Noorwegen, Schotland en Canada) dat ze het gebruik van antibiotica bijna hebben teruggebracht tot nul, terwijl er echter in Chili nog ruimschoots gebruik van wordt gemaakt.

Kip met antibiotica

Kip met antibiotica

maxpixel.freegreatpicture.com

Een van de grootste merken in Amerika die kippen fokken kunnen hun waar niet verkopen in Europa, Rusland en Australië vanwege de chemische stoffen die het bedrijf gewoonlijk in de vogels spuit (medicijnen, antibiotica, steroïden en ontstekingsremmers). Fokkers hebben echter beloofd dat zij snel zullen beginnen met het weghalen van deze stoffen gezien de toenemende vraag naar gezonde kippen en gefokte dieren zonder medicijnen.

Genetisch gemanipuleerd fruit en groente

Genetisch gemanipuleerd fruit en groente

WikiPedant/Wikimedia

Het merendeel van de landen in Europa heeft zich aangesloten bij het initiatief om in zijn geheel groente en fruit te weren dat genetisch is gemodificeerd, gezien de daling van de voedingswaarde van deze producten.

Brood met kaliumbromide

Brood met kaliumbromide

rprata/Flickr

Heb je ooit wel eens iets gehoord over kaliumbromide? Dit is een chemische verbinding die vaak wordt gebruikt bij het maken van brood, aangezien bloem er een beter rendement door krijgt en het producten beter laat rijzen. Deze stof is echter aangemerkt als kankerverwekkend door internationale chemie-instituten. Om die reden is het gebruik ervan verboden in Europa; in de V.S. echter niet.

Advertisement

Producten met vetvervangers

Producten met vetvervangers

Mike Mozart/Flickr

Olestra is een stof die in de voedingsmiddelenindustrie wordt ingezet als vervanger van traditionele vetten. De stof bevat geen calorieën en wordt dus veel gebruikt in producten met het opschrift 'light' of 'zonder vetten'. Ondanks het grote voordeel dat olestra biedt in het beteugelen van calorieën is het een samengestelde stof waar er nog twijfels bestaan over de effecten die het heeft voor de gezondheid. Bij enkele studies is er waargenomen dat de aanwezigheid van deze stof de opname van vitaminen belemmert in het lichaam, waardoor er talloze problemen ontstaan.

Melk

Melk

BlackCab/Wikimedia

Met het oog op meer melk te produceren, krijgen veel koeien bij veel veehouderijen groeihormonen toegediend. Melk drinken die afkomstig is van die producenten is in verband gebracht met een groter risico op tumoren, hart- en vaatziekten en schildklierproblemen en is deze melk daarom verboden in Europa, Nieuw-Zeeland, Japan en Australië.

Advertisement

Energiedrankjes

Energiedrankjes

User:ZeroOne/Wikimedia

Drankjes die sporters drinken zijn niet schadelijk op zich, er zitten ook mineraalzouten, vitamine en andere gunstige stoffen in. Toch zijn er enkele producenten die de geur van deze drankjes uitnodigender maken door gebruik te maken van plataardige gebromeerde olie, een conserveringsmiddel met het E-nummer E443. Het gebruik van deze stof is verboden in Japan en Europa vanwege de giftigheid ervan.

Voedingskleurstoffen

Voedingskleurstoffen

pixabay.com

Het gebruik van kleurstoffen in voeding is in de loop van de laatste 50 jaar buitensporig toegenomen. In Europa wordt het gebruik hiervan sterk gecontroleerd, daarom kiezen veel bedrijven ervoor om natuurlijke stoffen als vervanger te gebruiken voor voedselproducten die bestemd zijn voor de Europese markt.

Advertisement