Als je straks weet hoe je hersenen op alcohol reageren dan wil je straks geen glas er meer van drinken.

door Skip

31 Juli 2018

Als je straks weet hoe je hersenen op alcohol reageren dan wil je straks geen glas er meer van drinken.
Advertisement

Het kan inmiddels niet meer worden gerechtvaardigd om alcohol te drinken. Zo is nu na een Brits onderzoek voor eens en altijd duidelijk dat alcohol zelfs in kleine hoeveelheden negatieve effecten heeft op de hersenen, met name in die gebieden die belast zijn met informatieverwerking.

Maar op wat voor een manier kunnen een paar glaasjes wijn een onherstelbaar effect hebben op het brein? En wat zijn de subtiele signalen die we krijgen van het lichaam die duidelijk maken dat we beter niet kunnen drinken?

Advertisement

Effecten van alcohol op de hersenen

Effecten van alcohol op de hersenen

pixabay

De hersengebieden die het meest worden getroffen door de giffige stoffen in alcohol zijn:

  • de hersenschors, verantwoordelijk voor alle verwerkingen van gedachten, spraak, informatie en van het bewustzijn;
  • de kleine hersenen, die de coördinatie en de motorieke activiteit regelt;
  • de hypothalamus, die de mechanismen aanzwengelt en beheerst van inwendige organen, endocriene activiteit en vele somatische functies zoals lichaamstemperatuur, slaap en eten;
  • de medulla oblongata, belast met ademhaling en bloedsomloop.

Als gevolg kunnen er problemen zijn met het formuleren van gedachtes en het praten, met bewegen, opwinding, aanvallen van vermoeidheid en een verstikkend gevoel.

De symptomen als je een kater hebt zijn hoofdpijn, misselijkheid diarree en dorst.

Advertisement

Wanneer het beter is om te stoppen: vijf signalen die vaak worden genegeerd.

Wanneer het beter is om te stoppen: vijf signalen die vaak worden genegeerd.

pixabay

Het lichaam waarschuwt ons vaak wel als iets niet helemaal gaat zoals dat zou moeten: wanneer je merkt deze vijf symptomen te hebben, dan vraagt je lichaam nadrukkelijk om aanzienlijk het alcoholgebruik terug te dringen.

  1. Geheugenproblemen. Volgens Adi Jaffe, specialist in mentale aandoeningen en verslavingen, zorgt een verminderde toestroom van bloed naar de hippocampus voor gaten in het geheugen. Je hoeft geen chronische alcoholist te wezen om last te hebben van je geheugen. Een enkel glas alcoholische drank kan bijvoorbeeld al genoeg zijn.
  2. Moeite met het opslaan van informatie. Regelmatig alcohol drinken zorgt voor grote problemen met het opnemen en onthouden van informatie volgens dr. Tapert.

pixabay

pixabay

3. Lage verwerkingssnelheid. Een studie heeft aangetoond hoe alcohol, dat de hersenschors treft, zorgt voor een vertraging in de verwerking van de signalen die je binnenkrijgt van al je zintuigen - ogen, oren, spraak en tast -, dat een gevaar kan wezen in noodsituaties.

4. Moeite met concentreren. Dit komt door de toename van het stimulerende hormoon noradrenaline, veroorzaakt door alcohol. Hoge doses brengen impulsiviteit en afgeleid zijn met zich mee.

5. Moeite met het vinden van de juiste woorden. Een onderzoek geleid door dr. Topiwala heeft laten zien hoe mensen die tussen de zeven á 14 doses alcohol drinken 14% meer moeite hebben met het vinden van woorden tijdens een gesprek vergeleken bij mensen die slechts een keer per week alcohol drinken.

Is er alleen maar slecht nieuws? Niet helemaal. Een glas wijn in gezelschap hoef je niet helemaal op te geven, maar de signalen die je van je lichaam krijgt wanneer de situatie nog niet zo ernstig is, moet je wel leren waar te nemen. Aan alcohol wen je, en binnen de kortste keren drink je grote eenheden, zonder dat je hier al te veel last van hebt. Het is een staat van zijn waarbij het lijkt alsof het ogenschijnlijk goed met je gaat omdat het lichaam vooral moeite doet om de hoeveelheid gifstoffen die je binnen hebt gekregen te verwerken.

De recentste onderzoeken hebben voor een verlaging gezorgd van de dagelijks toegestane maximale hoeveelheid alcohol: van een glas voor vrouwen en twee voor mannen is het nu honderd gram alcohol per week. Dit is de hoeveelheid die je behoed voor mogelijke problemen.

Neem de hoeveelheid alcohol die je per week consumeert nog eens onder de loep en zorg voor je lichaam en je leven!

Advertisement