7 trucs die je het leven kunnen redden in een gevaarlijke situatie

door Skip

07 September 2018

7 trucs die je het leven kunnen redden in een gevaarlijke situatie
Advertisement

Het leven dat we elke dag leven is vergeleken met dat van mensen die in vroegere tijden leefden, redelijk veilig over het algemeen. De medische wereld heeft enorme vooruitgang geboekt, zijn controles en is er overal wel politie en draagt dit eraan bij dat we ons wel veilig voelen in het leven van alledag. Maar er zijn echter van die situaties waar je mogelijk gevaar loopt. Het kennen van een aantal trucjes die je het leven of misschien het leven kan redden van een ander, dat kan handig zijn.

Advertisement
Bradley Gordon/Flickr

Bradley Gordon/Flickr

  • 1 Wees niet afgeleid tijdens opstijgen en landen in het vliegtuig. Volgens statistieken vindt 2/3 van de vliegtuigongelukken plaats tijdens de landing of opstijgen. Enkele minuten blijven opletten en klaar zijn voor actie gedurende deze gevoelige fase kan je helpen je leven te redden.
  • 2 Blus een kleine brand met zuiveringszout. Als olie in een pan bijvoorbeeld vlam vat, gebruik geen water maar probeer het met wat zuiveringszout!
  • 3 Fiks een kapotte band in the middle of nowhere. Als er een gat komt in een autoband en je bent ergens op het platteland zonder de mogelijkheid dat je kan worden geholpen, kan je de band met een mes openen en hem vullen met droog gras of hooi. Hiermee is het zeker niet gefikst, maar kun je wel een stukje rijden om dan hulp in te roepen.
Advertisement
Master Sgt. Cohen A. Young

Master Sgt. Cohen A. Young

  • 4 Leer jezelf snel en effectief te kalmeren. Een paniekaanval of gewoon eenvoudige spanning kunnen maken dat je niet helder meer nadenkt in een noodsituatie. Er zijn echter wel kleine dingen die je kan doen om het moment door te komen. Raak als eerste de grond onder je voeten aan, merk op wat er om je heen is, tel bomen of andere dingen om weer terug te keren naar de realiteit. Adem dan rustig in, waarbij je dan let op elke diepe ademteug en kom dan in actie: zeg hardop wat je aan het doen bent, wat je denkt en de dingen die je gaat doen
  • 5 Laat dingen achter wanneer je wordt ontvoerd. Als iemand je aan het bedreigen is en je in een bepaalde richting duwt, laat dan achteloos zoveel mogelijk persoonlijke eigendommen vallen (zoals tasjes, sjaals, m.u.v. je telefoon). Zo kan de politie je terugvinden.
Martin Alonso/Flickr

Martin Alonso/Flickr

  • 6 Druk alle knoppen van de lift in. Als je in een lift staat met iemand die snode plannen heeft, druk dan op alle knoppen. Hij kan niets doen om de liftcabine te stoppen en zal op elke verdieping de deur opengaan en vergroot je de kans dat iemand je ziet.
  • 7 Gebruik je telefoon als lichtbaken. Als je een donkere, niet zo veilige weg moet oversteken, dan kan je zaklamp op je telefoon je zichtbaar maken voor auto's en voorbijgangers.

We hopen dat je geen van deze trucs ooit hoeft te gebruiken, maar beter kun je ze in ieder geval wel onthouden!

Advertisement