Een nieuw onderzoek toont een verband aan tussen haarverf en borstkanker - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een nieuw onderzoek toont een verband…
Als je om 10 uur begint aan de les dan leer je beter, tenminste dat is het idee van enkele Engelse scholen 13 zulke waanzinnige ideeën voor je huis dat je gelijk wilt gaan verbouwen

Een nieuw onderzoek toont een verband aan tussen haarverf en borstkanker

2.083
Advertisement

Vrouwen verven al heel heel lang hun, haar maar de samenstelling van de stoffen die worden gebruikt in deze verf is enorm veranderd. Ging het eerst vooral om natuurlijke kleurstoffen, is de lijst van ingrediënten tegenwoordig veel langer en gecompliceerder. Er worden een groot aantal chemische stoffen gebruikt en is het legitiem om jezelf af te vragen hoeveel van deze stoffen feitelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van de mensen die het gebruiken.

In een nieuw Amerikaans onderzoek wordt het idee bevestigd dat er echt een link is tussen sommige soorten haarverzorgingsproducten en borstkanker en wordt onderschat.

foto: pixabay.com

Het onderzoek werd gedaan door de universiteiten Rutgers University en de University of New Brunswick en is gepubliceerd in het blad Carcinogenesis. Er wordt niet alleen geconcludeerd dat er tussen enkele soorten door veel vrouwen gebruikte haarproducten en enkele vormen van kanker een link bestaat. Ook is er vastgesteld dat blanke vrouwen en donkere vrouwen op een andere manier kwetsbaar zijn.

foto: pexels.com

Bij borstkanker horen een reeks factoren waar je mogelijk aan wat kan doen en factoren waar je bar weinig aan kunt doen, bijvoorbeeld zeker genetische aanleg en de leeftijd waarop de eerste ongesteldheid plaatsvond. Andere factoren zoals roken, alcohol, bepaalde hormoonbehandelingen en het gebruiken van de pil, die kan je zien als katalysatoren, iets wat je dus beter kunt vermijden.

In het onderzoek is een groep van 4285 vrouwen meegenomen en is de link onderzocht tussen risico op borstkanker en het gebruik van specifieke haarverzorgingsproducten (verf, ontkrulshampoos, conditioners, en oliën). Uit het resultaat blijkt dat er een concreet verband bestaat tussen het gebruiken van haarverf en borstkanker. Er is echter wel een duidelijk verschil tussen vrouwen met een zwarte huid en vrouwen met een blanke huid.

Vrouwen met een donkere huidskleur lijken het meest gevoelig te zijn wanneer zij donkere verftinten gebruiken en zijn lichtgekleurde vrouwen kwetsbaarder wanneer zij producten gebruiken op basis van keratine die het haar weer glad maken, ongeacht of deze producten op zich of in combinatie met haarverf worden gebruikt.

Het gaat hier duidelijk niet om een bindend onderzoeksresultaat, maar is er juist wel verder onderzoek nodig waaruit helder moet zijn wat het risico moet blijken als je gewone haarproducten gebruikt. Desondanks, mag dit resultaat niet worden genegeerd of onderschat.

Mocht je het haar hebben geverfd of andere haarproducten hebben gebruikt, dan bevelen we je zeer aan om alleen professionele en veilige kwaliteitsproducten te gebruiken en natuurlijk je te wenden tot mensen die hun vak verstaan. Een andere prima en verantwoordelijke keus is om natuurlijke producten te gebruiken. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt