Hier zijn 3 redenen waarom ouders hun kinderen niet zouden moeten helpen met hun huiswerk

door Skip

28 September 2018

Hier zijn 3 redenen waarom ouders hun kinderen niet zouden moeten helpen met hun huiswerk
Advertisement

De scholen zijn weer begonnen en zoals elk jaar haasten ouders zich om in de eerste lijn betrokken te zijn bij het leven van hun kind op school. Volgens recente onderzoeken door de Universiteit van Texas en de Duke-universiteit is het onderdrukken en bedekken van kinderen met teveel aandacht contraproductief en zinloos. Zulk gedrag is van invloed op de cijfers en het vermogen van kinderen om verantwoordelijkheid te nemen. Laten we eens gaan bekijken waarom het beter is je kinderen niet te helpen bij hun huiswerk. 

Advertisement

1. De ouder-kindrelatie wordt er slechter op.

1. De ouder-kindrelatie wordt er slechter op.

Andy Eick/Flickr

Het beste wat je als ouder zou kunnen doen is om te werken aan het vetrouwen van je kind in plaats alles te willen controleren wat met school te maken heeft. Het is veel beter om samen tijd door te brengen, te praten over interessante onderwerpen en samen te lezen. Er bestaan niet alleen maar mooie cijfers, bij veel mensen thuis wordt een lichte onvoldoende al alsof je verslagen bent. In zulke gevallen voelt een kind zich alleen geaccepteerd op basis van zijn cijfers op school. Volgens psychologen is de kwestie school een persoonlijke kwestie en zouden ouders alleen maar moeten denken aan het houden van hun kind! 

Advertisement

2. Zij leren niet hun eigen verantwoordelijkheid te nemen

2. Zij leren niet hun eigen verantwoordelijkheid te nemen

tadekk/Flickr

Je kinderen afdwingen te studeren en goede cijfers proberen te halen houdt in dat je voor hen de verantwoordelijkheid van studeren overneemt. Het is belangrijk dat ze zich bewust zijn van hun acties en de gevolgen daarvan. Beloningen en straffen zal alleen maar contraproductief zijn in het leven als volwassene. Wanneer we beginnen op de arbeidsmarkt zullen we altijd te maken krijgen met de gevolgen van ons handelen. Laat je kind de ruimte om door te krijgen wat het betekent om een opdracht niet af te maken, laat hem leren welke consequenties die eruit volgen. Zo zal hij al vanaf kleins af aan verantwoordelijk zijn voor wat hij of zij doet.

3. Kinderen raken hun motivatie om te studeren kwijt

3. Kinderen raken hun motivatie om te studeren kwijt

Hades2k/Flickr

Altijd naast je kind zitten en hem opdringerig helpen bij het leren maakt dat hij minder zin krijgt om te studeren. Volgens een studie is het belangrijk dat je de controle op kinderen vermindert en dat je alleen mengt erin als daar om gevraagd is. Je kan dan de dingen uitleggen die hij of zij niet begrijpt, maar ga niet zijn of haar werk zitten doen! Luister naar je kind als het zijn huiswerk niet wil maken, dwing het niet, probeer eerder te achterhalen waarom hij of zij het huiswerk niet wil maken. Maak kinderen duidelijk dat jij ook in hetzelfde schuitje hebt gezeten, maar dat je er op de een of andere manier toch uit bent uitgekomen.

Let er dus op wanneer je je kinderen wilt helpen met huiswerk; geef hen de juiste ruimte, onderdruk ze niet en behandel hen als echte kleine volwassenen! 

Advertisement