Met speciale druppels is mogelijk het hoornvlies te herstellen en veelvoorkomende zichtafwijkingen op te lossen

door Skip

19 December 2018

Met speciale druppels is mogelijk het hoornvlies te herstellen en veelvoorkomende zichtafwijkingen op te lossen
Advertisement

Door een nieuwe techniek kunnen lenzen, brillen en ooglaseroperaties mogelijk overbodig worden. Zichtafwijkingen zouden zeer binnenkort gewoon thuis kunnen worden verholpen met behulp van druppels. De Nano-drops-techniek is niet meer dan een vloeistof waarbij de eigenschappen van nanodeeltjes worden benut om de meestvoorkomende brekingsafwijkingen zoals bijziendheid en (ouderdoms)verziendheid, te corrigeren.

via Phys.org

Advertisement
pexels.com

pexels.com

De druppels zijn ontwikkeld door de Universiteit van Israël en in het medisch onderzoekscentrum BINA. De druppels zijn effectief omdat de brekingsindex van het hoornvlies wordt aangepast. Bij mensen zonder zichtproblemen worden lichtstralen door de ooglens en het hoornvlies gebundeld op het netvlies en wordt er een scherp beeld doorgegeven aan de hersenen. Bij mensen die wel problemen hebben met het kunnen zien van dichtbij of veraf of beelden scherp op het netvlies krijgen, komen de lichtstralen niet goed terecht op het netvlies.

De verschillende oogafwijkingen zouden kunnen worden gecorrigeerd door een lensmodel te printen op het dekweefsel van het hoornvlies met een laser. Welk lensmodel, hangt af van het soort probleem. Voor de "ingreep" komen er geen ziekenhuizen of medisch specialisten aan te pas. Je kunt het gewoon thuis doen door de ogen te druppelen of later een klein laserapparaat bij je oog te zetten dat je met je smartphone kunt verbinden.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De laser plaatst het lensmodel door plaatselijk de brekingsindex van de vloeistof aan te passen en zo de baan te veranderen van lichtstralen die het oog binnenkomen.

De ontwikkelde techniek bevindt zich nog in experimentele fase, maar heel veel mensen met slecht zichtvermogen zouden heel graag kiezen voor zo'n oplossing als deze zodat ze geen bril of lenzen meer hoeven te dragen. Op dit moment zijn de details niet bekend die handig zouden zijn om te weten, zoals hoe vaak je die druppels moet aanbrengen. De tests zijn beperkt tot varkensogen, die anatomisch gezien veel lijken op het menselijk oog, maar binnenkort schakelen de tests over op ogen van mensen.

Bron:

Advertisement