Antibiotica en pesticiden in de afwateringskanalen van intensieve veebedrijven: goedkoop vlees vergiftigt de wateren van Europa

Janine image
door Janine

20 Januari 2019

Antibiotica en pesticiden in de afwateringskanalen van intensieve veebedrijven: goedkoop vlees vergiftigt de wateren van Europa
Advertisement

Ongezonde voeding en milieuvervuiling. Dit zijn de twee grote kwesties die het leven van de moderne mens teisteren, die zelf medeplichtig is aan de situatie waarin hij zich bevindt.

Waar we echter vaak niet aan denken, is dat de twee thema's veel gemeen hebben en dat de ene de oorzaak is van de andere: vooral als het vlees ongezond is.

Het rapport van Greenpeace De verborgen kosten van vlees onthullen hoe intensieve veebedrijven verantwoordelijk zijn voor de vervuiling van rivieren en zeeën in Europa: de vervuilingsniveaus die worden geproduceerd zijn hoger dan eerder werd aangenomen.

via Greenpeace

Advertisement
USDAgov /Flickr

USDAgov /Flickr

Het onderzoek bekeek rivieren en waterwegen die grenzen aan de riolering van een aantal boerderijen in Europa. De analyses brachten de massale aanwezigheid van antibiotica en 30 verschillende soorten pesticiden aan het licht, waarvan sommige bij wet verboden zijn door de Europese Unie.

Op intensieve veebedrijven worden dieren gevoerd met voedsel die behandeld zijn met pesticiden en andere chemische meststoffen; om de problemen van infectie van ziekten op te lossen, die zeer frequent voorkomen in een gemengde en zeer stressvolle omgeving, worden de dieren onderworpen aan een antibiotische behandeling. De gevaarlijkste consequentie van dit foksysteem is de ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën die op mensen kunnen worden overgedragen.

Advertisement

...

...

Larry Rana/Wikimedia

Deze vervuilende werkelijkheden zijn niet illegaal, integendeel: dit is voorzien door het huidige Gemeenschappelijke Landbouwbeleid dat de kleine  fokkers die de kwaliteitsnormen en het dier zelf respecteren volledig dreigt te elimineren. Hoewel intensief fokken een niet-duurzaam systeem voor het milieu, de dieren en de gezondheid van de mens vertegenwoordigt, zijn ze nog steeds overal in Europa aan het groeien.

Daarom is een koerswijziging nodig, een landbouwbeleid dat de realiteit bestraft die vlees tegen lage kosten produceert, maar tegen een zeer hoge prijs voor het milieu en levende wezens. Het is noodzakelijk om je ervan bewust te zijn dat vlees verkiezen tegen een lage prijs vervuilen betekent - en geen respect hebben voor de waardigheid van een dier.

Source:

Advertisement