De Ocme-methode, de techniek om snel een examen voor te bereiden dat verder gaat dan het traditionele “lezen en herhalen”

Janine image
door Janine

06 April 2019

De Ocme-methode, de techniek om snel een examen voor te bereiden dat verder gaat dan het traditionele “lezen en herhalen”
Advertisement

Op school leren we naast het leren van de basis van de afzonderlijke vakken tegelijkertijd de studiemethode die ons, vooral in de universitaire fase, in staat stelt om zelfstandig en effectief te studeren. De realiteit is helaas anders en vaak bevinden we ons met een studiemethode die veel tijd en te veel energie vereist.

Twee jonge Italianen, Andrea Acconcia en Giuseppe Moriello, hebben een studiemethode gepatenteerd die "een revolutie tegenover het systeem" betekent en die hen in staat stelt om in recordtijd te slagen - met een gemiddelde van 14 examens per jaar. Hier zie je hoe de Ocme-methode (Organizzazione, Comprensione, Memorizzazione, Esposizione) werkt: Organisatie, Begrijpen, Onthouden, Voorlegging.

via metodouniversitario.it

Advertisement
Gnarlycraig/Wikimedia

Gnarlycraig/Wikimedia

Vergeet gekleurde markeerstiften, potloden om te onderstrepen, diagrammen, uittreksels en vooral om hardop te herhalen.

Volgens Acconcia en Moriello is niets van dit alles nodig om met minimale inspanningen goede cijfers te halen. Het was de Ocme-methode, door hen bedacht en gepatenteerd, die hen in recordtijd naar het afstuderen bracht, een acroniem van de vier pilaren die een student nooit zou mogen vergeten. Dit is wat de Ocme-methode is en waaruit deze bestaat.

Advertisement
pixabay

pixabay

1. De pagina's van de boeken zijn niet allemaal hetzelfde

Goed studeren betekent niet alles studeren: dit is het eerste belangrijke punt die de auteurs van OCME herhalen. Het bestuderen van alle komma's in de tekst heeft geen zin. Slechts enkele van de onderwerpen zijn echt belangrijk en, niet verrassend, dat zijn degenen die het vaakst worden gevraagd op een examen. We moeten ze identificeren en de meeste tijd besteden om ze perfect te begrijpen. Voor de andere argumenten volstaat het om de tijd te wijden van een noodschema waardoor je je het ongeveer kunt herinneren.

2. Opstellingsmethode

Het bijwonen van examensessies is erg handig omdat het een duidelijk idee geeft over welke onderwerpen altijd, vaak en bijna nooit gevraagd worden. Het is ook heel handig om met degenen te praten die het examen al hebben afgelegd, vooral met die mensen die na het examen lachend naar buiten komen, omdat het betekent dat ze de goede antwoorden gegeven hebben en daarom zijn ze meer bereid om de ervaring te delen. Het is nuttig om hen te vragen welke vragen ze moesten beantwoorden en vooral hoe ze antwoordden.

maxpixel

maxpixel

3. Geen uittreksels maar watervalschema's

De schema's, vanuit het perspectief van de Ocme-methode, dienen als je de vragen hebt geïdentificeerd die naar alle waarschijnlijkheid aan het examen zullen worden voorgelegd. Schema's zullen niets anders doen dan het antwoord op de vraag van de professor op de best mogelijke manier geven. Het is niet nodig om een ​​heel boek te schematiseren, maar alleen die delen waarin de belangrijkste thema's worden behandeld. Binnen het schema is het goed om de woorden of argumenten te benadrukken die de professor prikkelen, om vervolgens door te gaan naar alles dat het perfecte antwoord verder omhult (vandaar de "waterval" -structuur).

4. Examen simulatie thuis

Studeren en herhalen in de comfortabele omgeving van thuis bereidt ons niet echt voor op het examen, een situatie waarin we onder druk staan ​​en waarin we ons niet altijd "op ons gemak kunnen stellen". Daarom is het handig om voor het examen wat moeilijkheden te creëren, bijvoorbeeld doordat een vriend je ondervraagt, je stem of een video opneemt of in de spiegel te praten. Als alles duidelijk is in deze omstandigheden, zal dat ook zo zijn tegenover de professor.

Volgens Acconcia en Moriello verliezen de jongeren van vandaag te veel tijd en te veel energie in het leren van compleet nutteloze dingen: voor het doel van het examen, maar ook voor het beroep, is het niet nodig om volledige teksten te leren en de samenvatting uit het hoofd te kennen. We moeten een meer praktische benadering van studeren combineren.

Advertisement