Onderzoekers experimenteren met cannabisolie tegen longkanker en de resultaten roepen verschillende vragen op

Janine image
door Janine

06 Mei 2019

Onderzoekers experimenteren met cannabisolie tegen longkanker en de resultaten roepen verschillende vragen op
Advertisement

Sinds enkele jaren houdt het debat over cannabis en het nut ervan bij de behandeling of preventie van sommige ziekten die niet met conventionele medicijnen kunnen worden genezen, artsen van over de hele wereld bezig. Cannabidiol (CBD) heeft zichzelf al onderscheiden als een zeer effectief middel tegen pijn veroorzaakt door chronische ziekten en steeds meer artsen dringen erop aan dat medicinale cannabis overal verkrijgbaar zou moeten zijn.

Advertisement
SAGE - Open Medical Case Report

SAGE - Open Medical Case Report

De bevestiging van de genezende eigenschappen van cannabis zou kunnen voortkomen uit het verhaal van een eenentachtigjarige Engelsman met een longadenocarcinoom. De man heeft besloten de conventionele medische behandeling - bestaande uit chemotherapie - te weigeren en zich alleen te genezen door het gebruik van cannabisolie. De resultaten van de ongewone behandeling werden onthuld door de artsen die de oudere volgen. In een casusrapport, een gedetailleerd ziekteverslag, verklaarden de artsen dat de longkanker met ongeveer 50% is gedegradeerd met alleen CBD, zonder enig ander medicijn.

Vittorio Guardamagna, directeur van de afdeling Palliatieve zorg en pijnbestrijding van het Europees Instituut van Oncologie (IEO), heeft verklaard dat hij cannabis al jarenlang gebruikt als een palliatieve behandeling omdat het helpt pijn, braken en de eetlust te verhogen bij patiënten die chemotherapie ondergaan. Het casusverslag van de Engelse man zou het dus mogelijk maken om een nieuw pad te bewandelen in de zoektocht naar behandelingen tegen kanker.

Om overmatig enthousiasme voor cannabis als middel tegen kanker te voorkomen, hebben Guardamagna en de artsen die de oudere Engelsman behandelen, benadrukt hoe belangrijk het is om, voordat op cannabis gebaseerde behandelingen worden toegestaan, serieuze onderzoeken te doen en de doeltreffendheid van cannabidiol in de strijd tegen kanker te bevestigen.

Advertisement
Patrick J. Lynch/Wikimedia

Patrick J. Lynch/Wikimedia

Precies om deze reden benadrukte Massimo Nabissi, onderzoeker aan de universiteit van Camerino, gespecialiseerd in het zoeken naar alternatieve behandelingen voor kanker, de absurditeit van de houding van de geneeskunde tegenover cannabis: ondanks de hoeveelheid pre-wetenschappelijke studies - waarvan sommige door dezelfde Nabissi - die zijn bruikbaarheid niet alleen als een verzachtende, maar ook als een mogelijke remedie bevestigen, heeft de wetenschappelijke wereld nog niets gedaan om de waargenomen resultaten die dit kunnen bevestigen te bestuderen. Daarom wees de Italiaanse onderzoeker erop dat casusrapporten zoals die van de eenentachtigjarige patiënt essentieel zijn om hoop te geven aan de hypothese dat cannabis op een dag kan worden onderworpen aan wetenschappelijke tests om de werkzaamheid ervan te bewijzen.

We kunnen alleen maar vertrouwen dat de geneeskunde snel de mogelijkheid zal accepteren dat cannabidiol een wapen kan zijn in de strijd tegen het kwaad van de eeuw en dat toekomstige generaties een nieuwe bondgenoot kunnen vinden voor hun levensduur.

Advertisement