Herbebossen door de grond met zaden te “bombarderen”: in Thailand werpt deze techniek zijn vruchten af - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Herbebossen door de grond met zaden…
30 dieren die genetische menging meer uniek dan zeldzaam heeft gemaakt Een vogel die 136.000 jaar geleden is uitgestorven, is “herrezen” dankzij het fenomeen van de iteratieve evolutie

Herbebossen door de grond met zaden te “bombarderen”: in Thailand werpt deze techniek zijn vruchten af

Door Janine
1.886
Advertisement

Menselijke activiteiten veroorzaken langzaam maar onverbiddelijk onherstelbare schade aan de natuur van onze planeet.

In de loop der jaren hebben dieren, planten en wateren die de natuurlijke balans op aarde onderhouden, vaak roekeloos beleid en acties moeten ondergaan, waarschijnlijk ingegeven door de behoefte aan winst en weinig vooruitziendheid.

Ontbossing, in dit niet erg geruststellende panorama, is een van de grootste problemen waar we noodzakelijkerwijs mee te maken hebben. Het beschadigde groene erfgoed is aanzienlijk, maar met gepaste inspanningen kan het - ten minste gedeeltelijk - worden hersteld.

Een deugdzaam voorbeeld, dat zich richt op een eenvoudige en directe manier om nieuwe planten en levensvormen te creëren, is diegene die Thailand wereldwijd onder de aandacht bracht.

Dit Zuidoost-Aziatische land, met meer dan 6 miljoen vierkante kilometer aan bossen, wordt beschouwd als een van de groene longen van de planeet. Het probleem is dat in vergelijking met het verleden, door het kappen van bomen, die ruimte vrijgaven voor rubber- en palmolieteelt, ongeveer tien vierkante kilometer verloren zijn gegaan.

Hoe in te grijpen? Eén methode is "geleend" van het idee van de Japanse meester Masanobu Fukuoka, de vader van de natuurlijke landbouw.

Met de basisintentie om aan de natuur te voldoen, vliegen grote militaire vliegtuigen al ongeveer vier jaar in Thailand en ”bombarderen” ontboste gebieden met boomzaden.

De eerste van deze "bombardementen" vond plaats in het gebied van Phitsanulok, dat werd overgevlogen en bezaaid voor ongeveer 800 hectare bos. Het doel is om de situatie aan het begin van 2020 te beoordelen, wanneer volgens schattingen concrete resultaten al zichtbaar moeten zijn.

Ondertussen wordt deze originele en effectieve herbebossingstechniek nog steeds uitgevoerd. De "zaadbommen" zijn speciaal gemaakt zodat ze, als ze de grond bereiken, erin kunnen doordringen en hopelijk tot bomen groeien.

Advertisement

Om precies te zijn worden de zaden van lokale planten gemengd met klei, aarde en compost en "verpakt" om autonoom te groeien. De afgelopen jaren van herbebossing hebben aangetoond dat deze techniek (eenvoudiger en goedkoper dan traditionele herbebossing) succesvol kan zijn voor ongeveer 70% van de zaden die door vliegtuigen worden gelanceerd.

Na jaren van intensief gebruik van de hulpbronnen en de bodem van de aarde, lijkt zo'n idee een juiste manier te zijn om de natuur te herstellen van wat we er uit hebben gehaald.

Tags: NatuurGreen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt