Er zijn stamcellen ontdekt die het hart "reconstrueren" na een hartinfarct: hier zijn de details van het wetenschappelijk onderzoek

Janine image
door Janine

29 Mei 2019

Er zijn stamcellen ontdekt die het hart "reconstrueren" na een hartinfarct: hier zijn de details van het wetenschappelijk onderzoek
Advertisement

Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste oorzaken van invaliditeit in de wereld. Hoewel voorspelbaar, omdat ze veroorzaakt worden door niet-wijzigbare (leeftijd, geslacht, erfelijkheid) en wijzigbare risicofactoren (eetgewoonten, alcohol en rookverslaving, lichamelijke inactiviteit), is het niet altijd mogelijk om ze te voorkomen.

Tot nu toe was het onmogelijk om alle functies te herstellen van een hart dat werd getroffen door een hartaanval. Wetenschappers hebben echter manieren gevonden om een ziek hart te "verjongen".

via PNAS

Advertisement
Flickr

Flickr

Onderzoekers aan de Ichan School of Medicine at Mount Sinai hebben ontdekt dat sommige van de placenta afgeleide stamcellen, bekend als CDX2-cellen, in staat zijn om een hartaanval te “repareren”. De sensationele ontdekking werd gepubliceerd in Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).

Volgens Hina Chaudhry, universitair hoofddocent aan Ichan School en onderzoekscoördinator, is de ontdekking enorm. De CDX2 kan namelijk niet alleen het hart genezen (en waarschijnlijk ook alle andere organen van het menselijk lichaam), maar ze worden geaccepteerd door het immuunsysteem die ze daarom niet aanvalt of afwijst.

Advertisement
Vimeo

Vimeo

Om deze ontdekking te bereiken, werkten de onderzoekers met muizen. Bij een experiment werd bij sommige muizen een hartaanval veroorzaakt. De gebruikte muizen werden vervolgens verdeeld in drie groepen: de eerste behandeld met een zoutoplossing, de tweede met stamcellen anders dan CDX2 en de derde met de CDX2. Na enige tijd werd een MRI op de muizen uitgevoerd die alleen verbetering vertoonde in muizen die waren behandeld met placentale stamcellen.

Bij het verdiepen van het onderzoek ontdekte Chaudhry dat de CDX2 die in muizen was geïnjecteerd in de bloedsomloop was terechtgekomen en zich naar het cardiale letsel had verplaatst. Ongeveer drie maanden na de behandeling hadden ze het zieke hart bereikt en begonnen ze nieuwe bloedvaten en nieuwe cardiomyocyten (cellen van het hart die de samentrekking van het orgaan mogelijk maken) te vormen, zonder dat het immuunsysteem tussenbeide kwam om ze te bestrijden.

De ontdekking lijkt echt sensationeel en duidt op een weg om de meest slopende ziekten van de mens te genezen.

Advertisement