Collega's kunnen je veel meer stress bezorgen dan kleding: een studie bevestigt het - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Collega's kunnen je veel meer stress…
Droogte brengt een mysterieus gebouw van 3.400 jaar geleden aan het licht 16 nuttige en ingenieuze designideeën die vele dagelijkse acties makkelijker maken

Collega's kunnen je veel meer stress bezorgen dan kleding: een studie bevestigt het

Door Janine
1.075
Advertisement

We weten dat werken voor een veeleisende en onaardige werkgever meer dan alleen hoofdpijn kan veroorzaken. Wanneer jouw werkgever een onaangenaam of onaardig persoon is, wordt de angst zodra je elke ochtend wakker wordt om naar het werk te gaan groter en groter.

En toch zijn het volgens sommige recente onderzoeken niet de werkgevers die meer stress creëren, maar de collega's waar je dagelijks mee te maken hebt.

foto: Pixabay

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv in Israël hebben de resultaten van een onderzoek bekend gemaakt. In de afgelopen twintig jaar hebben wetenschappers de levens geanalyseerd van 820 professionals in verschillende vakgebieden, tussen de 25 en 65 jaar oud. Aan het eind van elk jaar onderwierpen de onderzoekers de studiedeelnemers aan verschillende tests op hun gezondheid. Aan het einde hiervan werd aan elke deelnemer gevraagd vragen over zijn sociale leven te beantwoorden.

Bij het analyseren van de resultaten van de tests, ontdekten de onderzoekers dat de meest gestresste mensen ook meer kans liepen op hart- en vaatziekten en in het algemeen minder gezond waren.

foto: pxhere.com

Door dieper op de kwestie in te gaan, is ontdekt dat het niet het soort werk is of de aanwezigheid van een veeleisende en onaangename werkgever die stress creëert. Werkgevers worden in feite niet beschouwd als personen op hetzelfde niveau en hun aanwezigheid is niet zo constant. Daarentegen creëren collega's juist meer stress. Van collega's wordt solidariteit en teamgeest verwacht; wanneer deze twee belangrijke componenten van sociale relaties ontbreken, valt de werknemer in een psychologische afgrond.

De resultaten werden ook bevestigd door het feit dat de mensen die werkten in een context vol vriendelijke en empathische collega's, een hogere levensverwachting lieten zien dan de anderen.

Een goede reden om belang te hechten aan eigenschappen als vriendelijkheid, gezelligheid en liefde voor anderen!

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt