Meer dan 80% van de mensen verkeken zich op deze drie wiskundige vragen. Behoor jij tot de overige 20%?

door Skip

06 Augustus 2019

Meer dan 80% van de mensen verkeken zich op deze drie wiskundige vragen. Behoor jij tot de overige 20%?
Advertisement

Het lijken drie vragen met het allersimpelste antwoord ter wereld, maar wat de oplossing lijkt te zijn is dat uiteindelijk toch niet. In wat wordt beschouwd als de kortste intelligentietest ter wereld staan drie vragen, geformuleerd door professor Shane Fredericks. Later heeft deze test een nieuwe naam gekregen, de Cognitieve-Reflectie-Test. Slechts 17% van de 3.000 studenten van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Princeton hadden het juiste antwoord gegeven.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Vragen:

1- Een honkbalknuppel en een bal kosten in totaal 1,10 dollar. De knuppel kost één dollar meer dan de bal. Hoe duur is de bal?

2- Als vijf machines er vijf minuten over doen om vijf apparaten te maken, hoeveel tijd zou het honderd machines kosten om er honderd te maken?

3- In een meer drijft een lelieblad. Elke dag verdubbelt de omvang van dit blad in grootte. Als het blad er 48 dagen over doet om het gehele wateroppervlak van het meer te bedekken, hoe lang duurt het dan totdat de helft is bedekt?

Dit zijn de vaakst gegeven antwoorden op de test, maar die zijn absoluut fout:

1- 10 cent

2- 100 minuten

3- 24 dagen

Advertisement
Jacob Botter/Flickr

Jacob Botter/Flickr

Fredericks heeft echter verklapt dat er in de test niet om het snelste antwoord wordt gevraagd, d.w.z. het antwoord dat impulsief in je opkomt. Volgens deze professor van de Yale-universiteit is het nu juist nodig om het meer instinctieve, ogenschijnlijk logische antwoord weg te drukken. De correct antwoorden zijn dus:

1- 5 cent

Op basis van de volgende wiskundige formule is hier de verklaring achter het juiste antwoord: x+ (x+1) = 1.1, hieruit volgt dan dat 2X + 1 = 1.1, vervolgens 2X = 0.1, dus X = 0,05 cent.

2- Elk machine maakt een apparaat in vijf minuten dus als al deze machines tegelijkertijd werken kost de productietijd in alle gevallen vijf minuten.

3- Als we bedenken dat het lelieblad elke dag verdubbelt in grootte dan betekent dit dat het lelieblad de helft van het meer bedekt op de dag voordat dit meer helemaal gevuld is. Dus het meer is half bedekt op dag 47.

Niet te geloven hoe je door je instinct voor de gek wordt gehouden en hoe je in wiskundige logica kunt trappen die ogenschijnlijk logisch lijkt! 

Advertisement