11 weinig bekende weetjes over de pizza, het immateriële erfgoed van de UNESCO

Janine image
door Janine

07 Oktober 2019

11 weinig bekende weetjes over de pizza, het immateriële erfgoed van de UNESCO
Advertisement

De Napolitaanse pizza is de grenzen van de regio Campania in Italië al lang voorbij en is over de hele wereld bekend. Zo bekend dat het sinds 5 februari 2010 officieel wordt erkend als een traditionele specialiteit die wordt gegarandeerd door de Europese Unie en sinds 2017 is het door de UNESCO uitgeroepen tot immaterieel erfgoed van de mensheid. Het wordt gekenmerkt door zacht en dun deeg met hoge en luchtige randen en is, samen met pasta, een typisch Italiaans gerecht. Maar weten we alles over de pizza? Hier zijn 11 wetenswaardigheden. 

Austin Keys/ Flickr

Austin Keys/ Flickr

Oorsprong

De pizza, zoals we die vandaag kennen, ontstond in Napels. Pater Alexandre Dumas gaf al in 1835 een beschrijving van dit heerlijke gerecht, in een van zijn verhalen gewijd aan zijn reis naar Napels. De pizza Margherita dankt zijn ontstaan aan de Napolitaanse pizzabakkers Raffaele Esposito en Rosa Brandi, die voor het eerst een driekleurige pizza op basis van tomaat, basilicum en mozzarella maakten ter ere van koningin Margherita, de vrouw van koning Umberto I. Dit was in 1889.

Pizza of Google?

Sergey Brin, een van de oprichters van Google, vertelt dat hij als jonge man een service had opgezet waarmee je een pizza kon bestellen via internet met behulp van de fax van de restaurants. De poging mislukte en hij nam “genoegen" met het uitvinden van de meest gebruikte zoekmachine ter wereld.

De afgedrukte pizza

Anjan Contractor uit Austin (Texas, VS) ontving subsidies van de NASA om een 3D-printer te ontwikkelen waarmee een pizza kan worden afgedrukt. Als het werkt, wordt de printer gegeven aan astronauten die ruimtemissies uitvoeren.

Hoeveel kan een pizza kosten?

In 2009 betaalde de programmeur Laszlo Hanyec voor twee pizza's 10 duizend bitcoins. Ongeveer 126 miljoen euro.

De verovering van Amerika

De eerste pizzeria in New York werd geopend in 1905. Het idee kwam van de emigrant Gennaro Lombardi. Napels kende de Margherita pas 16 jaar en in Amerika aten ze het al.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Pizza bezorgen? Ja, maar in het vliegtuig

Tot een paar jaar geleden bevond zich in de stad Nome, in Alaska, pizzeria "Airport Pizza" die een pizza in het vliegtuig leverde.

De stelling van de pizza

Hoe snijd je de pizza in perfect gelijke delen? Dit wordt verklaard door Rick Mabry en Paul Deiermann, twee briljante Amerikaanse wiskundigen, met hun stelling.

De interactieve pizza

In 1994 opende de keten Pizza Hut in Santa Cruz, in Californië een website waar het mogelijk was om online pizza te bestellen. Het was de eerste e-commerce.

Sorry, duurt het nog lang voordat mijn pizza klaar is?

In juni 2014 won de Engelsman Pali Grewal in Las Vegas de wedstrijd van de snelste pizzabakker ter wereld, hij kneedde en bakte 3 pizza's in iets meer dan 32 seconden.

Leonard J. DeFrancisci/Wikimedia

Leonard J. DeFrancisci/Wikimedia

Het pizza-effect

We praten over het pizza-effect wanneer een lokaal fenomeen eerst in het buitenland slaagt en dan pas in het land van herkomst. De eerste die erover sprak was de antropoloog Agehananda Bharati. Het fenomeen heeft deze naam omdat de pizza in feite eerst geliefd was bij de Amerikanen en daarna bij de Italianen.

Meer light

In 2013 werd in Padua de Pizza Up gehouden, een evenement waarbij een pizza met 30% minder calorieën werd gepresenteerd. De pizza werd gemaakt met meel van granen en peulvruchten, in plaats van tarwe.

Advertisement