Deze afbeeldingen laten ons zien hoe snel het licht is, maar in zekere zin is het ook "langzaam"

Janine image
door Janine

06 Oktober 2019

Deze afbeeldingen laten ons zien hoe snel het licht is, maar in zekere zin is het ook "langzaam"
Advertisement

"Sneller dan het licht"... of niet? Alles hangt af van het perspectief van de waarnemer. Wanneer we aan het licht denken, verbindt onze geest onmiddellijk zijn bewegingssnelheid aan een razendsnel, praktisch onmiddellijk, onmerkbaar concept.

Vanuit onze positie als "aardse" waarnemers is het in feite zo. Op het oppervlak van onze planeet is de snelheid waarmee het licht verschuift equivalent aan het maken van 7,5 banen rond de aarde in een enkele seconde, wat betekent dat het licht in slechts een seconde meer dan 7 keer rond de aarde kan draaien, op 299.792.458 meter per seconde.

Je hoeft geen natuurkundige of illustere wetenschapper te zijn om te begrijpen hoe snel deze beweging is. De video die we je hier laten zien, wilde echter met deze eenvoudige en effectieve grafische weergave dit ongelooflijke concept samenvatten dat, vanwege zijn bijna "extreme" kenmerken, soms niet gemakkelijk door de menselijke geest kan worden begrepen. Laten we eens kijken wat deze interessante film ons laat zien.

via Daily Mail

Advertisement
Dr James O'Donoghue/YouTube

Dr James O'Donoghue/YouTube

De auteur van de video is Dr. James O'Donoghue, wetenschapper van de NASA. De onderzoeker heeft op een eenvoudige maar zeer effectieve manier besloten om te laten zien hoe "de snelheid van het licht" verandert met de positie van de waarnemer. In eenvoudige bewoordingen is de snelheid van het licht altijd hetzelfde, maar het zijn de verschillende afstanden die het moet afleggen om het in zekere zin anders te maken.

Dus als we de aarde en de maan van een afstand zouden observeren, zou het duidelijk zijn dat de tijd die het licht nodig heeft om van de ene naar de andere kant te gaan al iets langer is dan nodig is om een aardse baan te voltooien, namelijk 1,255 seconden. Iets verder weg, en de Aarde, de Maan en Mars van buitenaf observerend, zul je zien dat het licht 3 minuten en 2 seconden nodig heeft om de 54,6 miljoen km tussen de Aarde en de "Rode Planeet" af te leggen.

Advertisement
Dr James O'Donoghue/YouTube

Dr James O'Donoghue/YouTube

De video van O'Donoghue biedt dan ook een ander perspectief aan degenen die het waarnemen: de afstand tussen de aarde en de zon, oftewel 149,6 miljoen km, dat wil zeggen een astronomische eenheid. Om deze enorme afstand af te leggen, doet het licht er “maar liefst“ 8 minuten en 17 seconden over, en het geheel, in de video, is duidelijk zichtbaar vanaf de lichtgevende stip die van de ene naar de andere kant beweegt in de bovengenoemde tijd.

Kortom: de video van de NASA-onderzoeker toont niets dat nog niet bekend was door de wetenschap, maar slaagt erin om met eenvoud en duidelijkheid concepten voor iedereen toegankelijk te maken die vaak niet altijd volledig duidelijk zijn. Ernaar kijken is echt een "verlichtende" ervaring!

Advertisement