De gunstige eigenschappen van kaki’s, seizoensfruit dat goed is voor ons lichaam

Janine image
door Janine

29 Oktober 2019

De gunstige eigenschappen van kaki’s, seizoensfruit dat goed is voor ons lichaam
Advertisement

De kaki is een vrucht afkomstig uit Oost-Azië en is een van de oudste planten die door de mens worden gekweekt. Sinds de oudheid werd het beschouwd als een van de meest gezonde voedingsmiddelen die er zijn. Het volstaat te zeggen dat de Chinezen het “de boom van de zeven deugden” noemden. De wetenschappelijke naam waarmee het in Europa bekend is, Diospyros kaki, is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk "tarwe van Zeus", om de gunstige eigenschappen ervan te onthouden. Laten we eens nader bekijken welke dat zijn!

via Health Line

Pxhere

Pxhere

Rijk aan voedingsstoffen

Een gewone kaki (ongeveer 170 gram) bevat vezels, vitamine A, B-vitamines, vitamine C, E en K, tannines, flavonoïden, carotenoïden, magnesium en kalium: allemaal belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam.

Antioxidant

Zoals gezegd zijn kaki's rijk aan flavonoïden en bètacaroteen. Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten die oxidatieve stress door vrije radicalen voorkomen. Oxidatieve stress maakt slagaders harder en minder elastisch. Daarom worden flavonoïden geassocieerd met de preventie van hartziekten, mentale achteruitgang en longkanker. Bovendien helpen diëten die rijk zijn aan flavonoïden de bloeddruk te verlagen en tegelijkertijd LDL ("slecht") cholesterol te verlagen, waardoor de hartspier gezond blijft.

Ten slotte hebben sommige onderzoeken diëten rijk aan bètacaroteen gekoppeld aan een lager risico op hartaandoeningen, longkanker, colorectale kanker en metabole ziekten.

Behandeling van ontstekingen

Kaki’s zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine beschermt cellen tegen ontstekingen veroorzaakt door vrije radicalen. Pathologische aandoeningen zoals hartaandoeningen, artritis, diabetes, kanker en obesitas zijn allemaal gekoppeld aan chronische ontstekingen. De consumptie van kaki’s vermindert ontstekingen en voorkomt daarom deze ziekten.

Advertisement
Public Domain Pictures

Public Domain Pictures

Vezels

Vezels zijn van fundamenteel belang voor de menselijke gezondheid: ze verbeteren de doorvoer van de darm, verbeteren de spijsvertering en voorkomen chronische ontsteking van het maagdarmkanaal die ernstige pathologische aandoeningen zoals darmkanker kan veroorzaken.

Bovendien helpt een betere darmtransit de "LDL" -niveaus onder controle te houden.

Preventie van oogziekten

Kaki’s bevatten ook luteïne en zeaxanthine, carotenoïde antioxidanten die nuttig zijn voor het welzijn van onze ogen. Diëten die rijk zijn aan luteïne en zeaxanthine kunnen het risico op bepaalde oogziekten verminderen, zoals maculaire degeneratie, een ziekte die het netvlies aantast en kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.

Zoals je kunt zien, heeft de kaki veel voordelen. Misschien hebben de Chinezen gelijk gehad in het aanbidden van deze vrucht die, behalve gezond, ook echt lekker is!

Advertisement