Japan: Microsoft experimenteert met de 4-daagse werkweek en de productiviteit stijgt met 40% - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Japan: Microsoft experimenteert met…
2 uur per week wandelen kan helpen kanker te voorkomen en langer te leven: een onderzoek bevestigd dit Hij is 9 jaar oud en kan niet stoppen met tekenen, dus een restaurant nodigt hem uit om een wand in een zaal te versieren

Japan: Microsoft experimenteert met de 4-daagse werkweek en de productiviteit stijgt met 40%

Door Janine
1.085
Advertisement

Een geweldig initiatief is dat van het Japanse Microsoft, die niet alleen bevestigde dat minder uren werken tijdens de week de productiviteit aanzienlijk verhoogt, maar dat ons confronteert met een belangrijke kwestie voor de westerse samenleving en daarbuiten: hoeveel wordt er echt "goed" gewerkt bij een 5-daagse werkweek? Hebben we voor onszelf meer ruimte nodig om het humeur op de werkplek te verbeteren en de productiviteit positief te verhogen? Het antwoord lijkt positief te zijn.

via: BBC

De 5-daagse werkweek zit diep geworteld in onze wereldwijde werkcultuur, hoewel studies steeds opnieuw aantonen dat ze niet zo efficiënt zijn als de kortere werkweken. Aan het einde van de 18e eeuw werden werkdagen van 10-16 uur als normaal beschouwd, omdat nieuw geopende fabrieken 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend waren. Er veranderde pas iets toen de activist en voorstander van kortere werkdagen uit Wales Robert Owen de slogan uitroept "Acht uur werk, acht uur recreatie, acht uur rust". Tegenwoordig vindt iedereen acht uur per dag, vijf dagen per week werken normaal. Steeds meer bedrijven en wetenschappers heroverwegen wat normaal is, inclusief Microsoft Japan.

In augustus is Microsoft Japan begonnen met een experiment genaamd "Work-Life Choice Challenge Summer 2019", waarin ze de 4-daagse werkweek voor het hele personeel testten. Ongeveer 2.300 werknemers kregen vijf vrije vrijdagen zonder vermindering van salarissen en zonder jaarlijkse verlofdagen. Het experiment bleek een enorm succes te zijn, met een productiviteitsverhoging van bijna 40 procent en een grotere tevredenheid onder de medewerkers (92,1 procent van de werknemers gaf aan de kortere week te waarderen).

Om zich aan te passen aan de 4-daagse werkweek zijn veel vergaderingen van Microsoft Japan ingekort, op afstand uitgevoerd of volledig verminderd. Niet alleen verhoogde de testperiode van een drie dagen durend weekend de productiviteit met 39,9%, maar het elektriciteitsverbruik daalde met 23,1% en 58,7% minder pagina's werden afgedrukt. Dit betekent maar één ding: niet alleen zijn lange weekenden beter voor werknemers en hun welzijn, maar ook voor het milieu zelf, omdat er minder middelen worden gebruikt.

De zomertest van Microsoft plaatst ons zeker voor een belangrijke vraag die de traditionalistische opvatting die we hebben over de hoeveelheid wekelijks werk, heel erg zou kunnen veranderen: zouden andere bedrijven over de hele wereld hun ogen binnenkort ook openen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt