De oude boerentraditie die de winter voorspelt met bestek in kaki zaden

Janine image
door Janine

27 December 2019

De oude boerentraditie die de winter voorspelt met bestek in kaki zaden
Advertisement

Toen er geen tv, apps of internet was waar we informatie over het weer konden vinden, werd de natuur en het verloop daarvan zorgvuldig geobserveerd. Het is duidelijk dat, vaker wel dan niet, technieken zonder enige wetenschappelijke basis tevoorschijn werden gehaald, die, hoewel ze bij toeval daadwerkelijk het klimaat van de volgende dagen weerspiegelden, onmiddellijk aan populariteit won.

Dit is hoe de voorspelling van de winter op basis van kaki zaden, de zoetste vrucht die van oktober tot december rijpt, afhankelijk van het klimaat, al eeuwen wordt doorgegeven. Volgens deze oude traditie geeft het symbool in het zaadje precies het type winter aan dat zal komen.

via The old farmer's almanac

Advertisement
De oude boerentraditie die de winter voorspelt met bestek in kaki zaden - 1

In kaki zaden zit een wit gedeelte dat de overeenkomsten vertoont van een vork, een mes of een lepel (probeer een zaad in tweeën te delen om het zelf te zien!). Volgens een oude boerentraditie kun je, op basis van het bestek, het type winter voorspellen dat zal komen:

  • de vork duidt op een milde winter;
  • het mes een bittere kou;
  • de lepel een winter met veel sneeuw.

Advertisement
pexels

pexels

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze observatie ondersteunt, maar het is een techniek die de boeren uit het verleden in staat heeft gesteld zich adequaat voor te bereiden op de winter en zelfs vandaag, al is het maar voor de lol, zijn er mensen die de kaki zaden doormidden snijden om een idee te krijgen van de komende maanden.

In elke cultuur is er een schat aan populaire overtuigingen die de wetenschap niet erkent, maar die toch deel blijft uitmaken van het dagelijks leven!

Advertisement