Er zitten veel bacteriën op de zool van onze schoenen, daarom raden sommige onderzoekers aan om ze buiten uit te doen

Janine image
door Janine

17 Maart 2020

Er zitten veel bacteriën op de zool van onze schoenen, daarom raden sommige onderzoekers aan om ze buiten uit te doen
Advertisement

In sommige landen hoef je het niet eens te vragen of erop te wijzen: je schoenen uitdoen zodra je het huis binnenkomt, is onderhand bijna een culturele factor geworden. Een regel die we vaak nauwelijks kunnen respecteren bij ons thuis, laat staan als we gasten in huis hebben. Hoewel het misschien bezwaarlijk lijkt, helpt de gewoonte om je schoenen uit te trekken als je thuis komt, en om vrienden hetzelfde te laten doen als we ze op bezoek krijgen, om te voorkomen dat de omgeving wordt overspoeld met schadelijke bacteriën. Toegegeven, de meeste bacteriën bevinden zich op de zool van de schoen en tenzij we het direct met onze handen aanraken en dan onze vingers naar de mond of neus brengen, lopen we niet al te veel risico's, maar denk aan degenen met kleine kinderen in huis - 90% van de tijd wordt op de grond doorgebracht, kruipend en met de handen in de mond.

via Science Direct

Advertisement
Pexels

Pexels

Een studie uitgevoerd door de microbioloog Charles Gerba, van de Universiteit van Arizona, onthulde dat er een enorme hoeveelheid bacteriën op de zool van de schoenen schuilt die, normaal gesproken, een gemiddeld individu minstens 2 weken met zich mee sleept. Op een schoen zitten gemiddeld 421.000 eenheden bacteriën en wat opvalt is dat 96% hiervan de bekende bacterie is van de ontlasting Escherichia coli.

In een ander onderzoek werden de oppervlakken van minstens 30 verschillende woningen geanalyseerd: in elk van deze woningen werd melding gemaakt van de enorme aanwezigheid van de bacterie Clostridium difficile; uit de gerapporteerde gegevens bleek de aanwezigheid van de bacterie veel meer op de zolen van de schoenen dan op toiletbrillen te zitten.

Advertisement
Pexels

Pexels

Het is natuurlijk niet leuk om gasten te vragen hun schoenen uit te trekken, vooral als het een speciale gelegenheid is. Als je een feestje geeft of als je je op een formeel evenement bevindt, kun je vermijden dit type verzoeken te doen, maar wanneer een paar vrienden je komen opzoeken, kun je heel goed profiteren van de intimiteit om hen te vragen hun schoenen uit te trekken.

Pexels

Pexels

Wie ervan profiteert is je huis, die minder vies zal worden dan normaal, je kinderen en jezelf!

Advertisement