Covid-19: een Italiaanse ingenieur transformeert duikmaskers van Decathlon in ademhalingsapparaten voor ziekenhuizen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Covid-19: een Italiaanse ingenieur transformeert…
Hij verandert een beademingsapparaat in een machine die 9 mensen tegelijk kan laten ademhalen: de intuïtie van een arts Coronavirus: het sterftecijfer in Italië zou zo hoog kunnen zijn als gevolg van de gemiddelde leeftijd van de bevolking

Covid-19: een Italiaanse ingenieur transformeert duikmaskers van Decathlon in ademhalingsapparaten voor ziekenhuizen

Door Janine
2.382
Advertisement

De momenten van grote moeilijkheden, zoals die de hele wereld meemaakt als gevolg van de noodsituatie rond het Coronavirus, zijn precies de kansen voor veel bereidwillige en bekwame mensen om hun vaardigheden in dienst te stellen van de gemeenschap en degenen die lijden. Net als Cristian Fracassi, de ingenieur die over de hele wereld zijn stem liet horen omdat hij erin slaagde om binnen een paar uur ventielen voor ademhalingsapparaten die in het ziekenhuis Chiari bij Brescia op waren, in 3D te printen.

Na deze prachtige vindingrijkheid bleef Fracassi zich inspannen en zijn vaardigheden inzetten om zijn bijdrage te leveren tijdens de pandemie. Deze keer deed hij het door een veelgebruikt voorwerp om te bouwen tot een waardevol hulpmiddel in het ziekenhuis.

via: Isinnova
foto: Insinnova

Het idee kwam van Dr. Renato Favero, een voormalig hoofd van het ziekenhuis Gardone Val Trompia in Brescia. De arts, die hoorde van het verhaal van Fracassi, nam contact op met de ingenieur om hem zijn idee te delen: gewone duikmaskers om te vormen tot ademhalingsmaskers. Dit zijn met name de "Easybreath" snorkelmaskers van Decathlon, producten waar duizenden mensen mee zwemmen.

Onnodig te zeggen dat de makers van Isinnova, het bedrijf onder leiding van Fracassi, meer dan blij waren om deze nieuwe onderneming uit te proberen. "We werkten er dag en nacht aan en in minder dan 10 uur hadden we het prototype, dat twee ziekenhuizen in Brescia al aan het testen zijn", schreef de ingenieur op zijn Facebook-pagina, het verhaal vertellend. «We wachten op de resultaten van alle tests (tot nu toe positief), maar we denken dat elke minuut cruciaal is».

En geef hem eens ongelijk, gezien de noodsituatie en de enorme omvang van de besmetting door het Coronavirus, een situatie waardoor - vooral in de Italiaanse gebieden van Bergamo en Brescia - het gezondheidssysteem letterlijk ineenstort. Het bekende Franse sportartikelenbedrijf stelde volgens de maker direct het CAD-ontwerp van het masker ter beschikking.

Na zorgvuldige analyse is het team erin geslaagd om het aanpasbare ventiel te ontwerpen om het masker te transformeren in een ademhalingsapparaat dat, zoals in het geval van de aan het ziekenhuis Chiari geleverde ventielen, in 3D werd gedrukt. De eerste tests bleken positief te zijn, en dat is zeker uitstekend nieuws voor al die gezondheidsvoorzieningen die in deze tragische dagen een tekort aan levensreddende hulpmiddelen hebben.

Advertisement

Het octrooi van deze ventiel die het duikmasker wijzigt, wordt gratis verstrekt door Isinnova, zodat iedereen de Decathlon-maskers kan kopen en transformeren door het in 3D af te drukken. Wederom een prachtig voorbeeld van hoe, in een nooit eerder geziene noodsituatie, de nuttige technologie en vindingrijkheid van mensen hoop en uitstekende resultaten kunnen geven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt