Een wiskundeleraar bouwde een kleine waterkrachtcentrale om zijn dorp te verlichten - Curioctopus.nl
x
Een wiskundeleraar bouwde een kleine…
Een 12-jarig meisje heeft een apparaat uitgevonden om te voorkomen dat kinderen in de auto worden achtergelaten Ellen is de eerste volledig elektrische veerboot: licht, vermindert vervuiling en laadt in 20 minuten op

Een wiskundeleraar bouwde een kleine waterkrachtcentrale om zijn dorp te verlichten

01 Augustus 2020 • Door Janine
2.008
Advertisement

Iedereen in het dorp Bolodou in het zuidwesten van Guinee, in Afrika, dacht dat Ibrahima Tounkara gek was geworden; ondanks de economische moeilijkheden van het geografische gebied, wilde de man een mini-waterkrachtcentrale bouwen. Deze vooruitziende wiskundeleraar had een schijnbaar onrealistische droom voor zijn kleine dorp, velen beschouwden hem als een dwaas, maar deze droom werd werkelijkheid.

Ibrahima Tounkara a permis à son village situé en Guinée d'avoir accès à l'électricité. Ce professeur de mathématiques a...

Pubblicato da Pause Fun su Giovedì 28 settembre 2017

Ondanks de kritiek gaf Ibrahima nooit op, dus besloot hij in eerste instantie zonnepanelen te installeren in zijn dorp om te profiteren van de functionaliteit van zijn smartphone; dankzij de internetverbinding via de mobiele telefoon informeerde Ibrahima zich hoe een kleine waterkrachtcentrale gebouwd moest worden. Ibrahima zegt: "Ik heb mijn onderzoek in december 2016 afgerond en ben meteen begonnen met de bouwwerkzaamheden. Dankzij de diagrammen en video's heb ik een kleine turbine gemaakt die door een katrol is verbonden met een dynamo die mechanische energie omzet in elektriciteit." 

Dankzij het harde werk, de passie en de interesse van Ibrahima werd vervolgens een dam gebouwd om het water naar een turbine te leiden, waarbij hij ongeveer $5.000 voor het project investeerde. Maar uiteindelijk was het grote werk de moeite waard om deze waterkrachtcentrale te bouwen.

Advertisement

Dankzij de vooruitziende blik van Ibrahima Tounkare gebruiken nu ongeveer 90 gezinnen in het dorp Bolodou elektriciteit, opgewekt dankzij een hernieuwbare energiebron; deze families betalen 20 dollarcent voor het gebruik van elektriciteit, een enorme besparing vergeleken met toen ze werden gedwongen om olie en batterijen te verkrijgen voor de kerosinelampen.

#Consommateurs d'ailleurs Seul, il fabrique un mini barrage électrique et apporte la lumière non-stop à tout son...

Pubblicato da Acepen-Ci su Venerdì 9 agosto 2019

Ondertussen is Ibrahima gevraagd om andere kleine waterkrachtcentrales te bouwen in de omliggende dorpen en hij heeft dit met grote passie en enthousiasme aanvaard. Wie had gedacht dat een bescheiden wiskundeleraar een kleine waterkrachtcentrale voor zijn burgers zou kunnen bouwen?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt