Er is een verband tussen slaapapneu en de ziekte van Alzheimer: een studie bevestigt dit - Curioctopus.nl
x
Er is een verband tussen slaapapneu…
Een ontwerper transformeert zijn oude Kever in Superman, een klassieke roadster met een modern tintje 17 van de meest merkwaardige en spectaculaire bomen op aarde: ware wonderen van de natuur

Er is een verband tussen slaapapneu en de ziekte van Alzheimer: een studie bevestigt dit

13 November 2020 • Door Janine
3.572
Advertisement

Onderzoekers over de hele wereld proberen al jaren de oorzaken te achterhalen die ertoe leiden dat mensen Alzheimer krijgen. Maar als deze nog onbekend zijn, is in plaats daarvan een verband tussen deze ziekte en slaapapneu vastgesteld. Bij beide pathologieën is opgemerkt dat de amyloïde plaques, die de hersencellen beschadigen, zich vanuit hetzelfde punt in de hersenen van de getroffen mensen verspreiden.

foto: pikist

Een studie, geleid door RMIT University en uitgevoerd door Australische en IJslandse onderzoekers, is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Sleep. De coördinator, professor Stephen Robinson, zei: "Het is algemeen bekend dat mensen met slaapapneu die rond de vijftig jaar zijn, een grotere kans hebben om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen naarmate ze ouder worden en vice versa; wat we allereerst ontdekten zijn de vergelijkbare amyloïde plaques in de hersenen van mensen die aan deze twee ziekten lijden Deze link is belangrijk voor zowel wetenschappers die een remedie voor slaapapneu proberen te vinden als voor degenen die het ontstaan ​​van de ziekte van Alzheimer willen voorkomen".

foto: pixabay

Slaapapneu, oftewel de voortdurende onderbreking van de ademhaling van een persoon tijdens de slaap, treft momenteel 936 miljoen mensen over de hele wereld en vooral ouderen; de meest gevoelige leeftijdsgroep komt daarom overeen met die van Alzheimer. De onderzoekers bestudeerden de hippocampus en de hersenschors van 58 mensen die aan slaapapneu leden om amyloïde plaques te vinden; het resultaat was zoals we hebben gezien positief, maar het is nog te vroeg om officieel te worden. Professor Robinson is echter optimistisch en zei: “We zullen doorgaan met het analyseren van deze monsters, inclusief tekenen van ontsteking en veranderingen in de bloedvaten die de hersenen voeden, om een ​​volledig begrip van de ziekte te krijgen, en we zullen er ook aan werken om meer mensen te laten onderzoeken.”

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt