Japan: een bedrijf geeft 6 dagen extra vakantiedagen aan niet-rokers om de sigarettenpauze van collega's te compenseren

Janine image
door Janine

27 Januari 2021

Japan: een bedrijf geeft 6 dagen extra vakantiedagen aan niet-rokers om de sigarettenpauze van collega's te compenseren
Advertisement

Iedereen zal te maken hebben gehad met mensen die op de werkvloer roken. Afhankelijk van hoe ernstig de gewoonte is, zijn er collega's die de behoefte voelen om tijdens werkuren vaak de beruchte "sigarettenpauze" te nemen. Er zijn mensen die zich beperken tot één sigaret per dag en mensen die systematisch meerdere keren stoppen om het gebouw te verlaten en te roken.

Dergelijke gewoonten worden vaak afgekeurd door collega's of bazen, en daarom wekken ze vaak ontevredenheid op en, zoals in het geval van het Japanse bedrijf waarover we nu gaan vertellen, nogal merkwaardige maatregelen die tot discussie hebben geleid. De managers van het bedrijf, moe van te veel rookpauzes, hebben besloten om niet-rokers te belonen met 6 extra vakantiedagen.

via CNBC

Advertisement
Pixabay - archive image

Pixabay - archive image

Het begon allemaal toen een niet-rokende medewerker van Piala Inc., een in Tokio gevestigd marketingbedrijf, een klacht van het topmanagement in de ideeënbus plaatste, waarin hij klaagde over te veel pauzes van collega-rokers. Op dat moment, getroffen door het bericht, besloot de bedrijfsbeheerder in te grijpen.

"Ik wil werknemers aanmoedigen om te stoppen met roken door middel van stimulansen en niet door sancties", zei hij, nadat hij had aangekondigd dat hij elk jaar 6 vakantiedagen zou geven aan alle niet-rokers. Een vrij unieke manier om de tijd die rokers doorbrengen tijdens hun werkpauzes te “compenseren”.

Advertisement
Piala Inc./Facebook

Piala Inc./Facebook

Het behoeft geen betoog dat de beslissing van de Japanse firma al snel de wereld rond ging en gunstige, tegengestelde, verbaasde en soms zelfs verontwaardigde opmerkingen uitlokte. Het is moeilijk met zekerheid te zeggen of de tijd die rokers aan hun pauzes besteden echt zo lang is. Zeker, in sommige gevallen duren deze pauzes vrij lang en er zijn er bij Piala Inc. die al gebruik hebben gemaakt van de maatregel om te stoppen met roken en de extra vrije dagen aan sport te besteden.

Piala Inc./Facebook

Piala Inc./Facebook

Aan de andere kant hebben andere mensen gesproken over een nutteloze of zelfs discriminerende houding. Wat zeker is, is wat Piala Inc. heeft ingevoerd, verschillende andere Japanse bedrijven ertoe heeft aangezet hetzelfde te doen.

Wat vind jij? Had de directeur van dit bedrijf gelijk om zo'n beslissing te nemen?

Advertisement