Japanse medewerkers verlaten het kantoor 2 minuten te vroeg: ze worden gestraft met loonsverlaging

Janine image
door Janine

18 Maart 2021

Japanse medewerkers verlaten het kantoor 2 minuten te vroeg: ze worden gestraft met loonsverlaging
Advertisement

We vertellen je vaak over episodes en gebeurtenissen die de Japanse samenleving in al haar facetten, min of meer rigide en aanvaardbaar, laten zien. Precisie en nauwgezetheid zijn zeker twee begrippen die de Japanners zeer na aan het hart liggen, vooral op de werkvloer: we beseffen dit elke keer dat het Land van de Rijzende Zon in het middelpunt van de belangstelling staat vanwege feiten zoals degene waarover we je gaan vertellen.

Wat is er gebeurd? Simpel: een aantal overheidsmedewerkers werden gestraft met disciplinaire maatregelen omdat ze hun kantoor 2 minuten te vroeg hadden verlaten.

via Sankei

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Je leest het goed: twee minuten, geen 20 of 120. Volgens wat van de lokale media is vernomen, besloot de Onderwijsraad van de stad Funabashi, niet ver van de hoofdstad Tokio, dat het alle medewerkers zou straffen - en zwaar - die van mei 2019 tot januari 2021 eerder weg “durfden” te gaan dan de tijd die ze nodig hadden om de bus te nemen die hen naar huis zou brengen.

Advertisement
ILO Asia-Pacific/Flickr - Not the actual photo

ILO Asia-Pacific/Flickr - Not the actual photo

Als ze de bus van 17:17 uur zouden missen en slechts 2 minuten langer op kantoor zouden blijven, zou de volgende meer dan 30 minuten later arriveren. Dus hun leiders, die ontdekten dat dit in de loop van de tijd werd herhaald, besloten disciplinaire sancties in te stellen. Nultolerantie voor hen: een verlaging van een tiende van hun salaris gedurende drie maanden, om alle tijd van niet-aangegeven verlof te dekken die de werknemers van het bedrijf zouden hebben genomen, evenals schriftelijke waarschuwingen en nogal serieuze en verontwaardigde waarschuwingen.

Maar is het echt een "misdaad" om het kantoor een paar minuten te vroeg te verlaten na een volledige werkdag van 8 of 9 uur? Je vraagt ​​je bij het lezen van dit verhaal af hoe belangrijk die 120 seconden echt kunnen zijn voor een bedrijf. Zoals vaak gebeurt in deze gevallen, had het nieuws een grote weerklank en leverde het commentaren op die het er bijna allemaal over eens waren om solidair te zijn met de werknemers.

Piqsels - Not the actual photo

Piqsels - Not the actual photo

En dit is niet het eerste geval in zijn soort in Japan, een land waar strengheid op de werkplek bijna spreekwoordelijk is. In deze episode ligt het risico om in het absurde te belanden echter om de hoek, wat de motivaties en rechtvaardigingen ook zijn. Wat vind jij? Een verstandige of overdreven maatregel?

Advertisement