Hij plaatst kookvideo's op Youtube: het voortvluchtige maffialid werd ontmaskerd en gearresteerd

Janine image
door Janine

08 April 2021

Hij plaatst kookvideo's op Youtube: het voortvluchtige maffialid werd ontmaskerd en gearresteerd
Advertisement

Jaren van ontsnapping waarbij hij zich zorgen maakte om het zorgvuldig wissen van alle sporen en het niet trekken van de aandacht: geen uitgaven, geen luxe, geen werelds leven, geen banden met de lokale bevolking, geen acties die hem hadden kunnen ontmaskeren. Eén detail was echter niet in overweging genomen en maakte de identificatie mogelijk van een 53-jarige voortvluchtige maffiabaas. We hebben het over Marc Feren Claude Biart, een drugshandelaar, Romeins van geboorte maar verbonden aan de Cacciola-clan van Rosarno: de politie slaagde erin hem in het Caribisch gebied te arresteren dankzij een detail dat niet onopgemerkt bleef.

Marc plaatste video's van Italiaanse recepten op een Youtube-kanaal: ondanks het zorgvuldig verbergen van zijn gezicht, liet hij onbewust zijn tatoeages op zijn armen zien. De passie voor koken en dit detail verraden hem, waardoor de politie hem kon identificeren en arresteren na vele jaren te hebben doorgebracht hem op te sporen.

via theguardian.com

Advertisement
Not the actual photo/maxdelsid/unsplash

Not the actual photo/maxdelsid/unsplash

De politie zei in een verklaring dat de voortvluchtige een rustig leven leidde in Boca Chica, in de Dominicaanse Republiek, samen met een Italiaanse expatgemeenschap. Biart was op de vlucht sinds 2014, toen Italiaanse officieren van justitie opdracht gaven om hem te arresteren wegens drugshandel in Nederland: de man werkte voor de Cacciola-clan van de 'Ndrangheta. Volgens de autoriteiten leidde Biart een rustig leven in Boca Chica, in de Dominicaanse Republiek, samen met de lokale Italiaanse gemeenschap van expats, waarbij hij ervoor zorgde de aandacht niet te trekken: hij vermeed het wereldse leven en stond zichzelf geen luxe toe.

Advertisement
Calabria News Youtube

Calabria News Youtube

Het enige plezier dat hij zichzelf toestond was dat van koken: samen met zijn vrouw opende hij een Youtube-kanaal waarin hij traditionele Italiaanse recepten deelde. Het is onduidelijk hoeveel video's hij heeft gepost en voor hoelang. Nadat hij was geïdentificeerd, werd de man vervolgens uitgeleverd en naar Milaan gebracht om het proces onder ogen te zien. INTERPOL, de Internationale Politieorganisatie, beweert dat de arrestatie van de voortvluchtige Biart de laatste is in een reeks operaties gericht op het ontmaskeren van de 'Ndrangheta-clans: een ander maffialid werd in feite gearresteerd in Portugal na 14 jaar voortvluchtig te zijn geweest. Het ging om Francesco Pelle.

Advertisement