Hij blinddoekt zijn vriend, moslim, en laat hem zonder zijn medeweten varkensvlees eten: hij noemt het "een grap"

Janine image
door Janine

07 Mei 2021

Hij blinddoekt zijn vriend, moslim, en laat hem zonder zijn medeweten varkensvlees eten: hij noemt het "een grap"
Advertisement

Respect en vertrouwen vormen de basis van elke relatie, maar hoe moeten we ons gedragen als onze partner een gebrek aan respect heeft en ons vertrouwen verraadt? Dat is wat een reddit-gebruiker, die Ileriatis heet, zich afvroeg: hij is moslim en zijn vriend, die hij J noemt, heeft hem misleid tot het eten van varkensvlees, ondanks dat hij wist van zijn religieuze overtuigingen. Ileriatis, die zichzelf omschrijft als een progressieve moslim, vroeg andere gebruikers of zijn reactie overdreven was: hij had de indruk dat hij voor de gek gehouden was en dat zijn vriend niets gaf om zijn gevoelens en zijn cultuur.

via reddit/AITA

Advertisement
Not the actual photo/Francisco Gonzalez/Unsplash

Not the actual photo/Francisco Gonzalez/Unsplash

Hij overweegt daarom het idee om naar een nieuwe plek te verhuizen en voordat hij om advies vroeg, vertelde hij het verhaal op reddit. Hij en zijn vriend gaan naar een kookschool: Ileratis is moslim, terwijl zijn partner, J., atheïst is. Het was J.'s beurt om te koken en op een zaterdagochtend, op Ileratis’ verjaardag, bracht hij hem ontbijt op bed. Hij bracht het eten en blinddoekte hem, zeggende dat het een verrassing was. Ileratis nam een hapje van het ontbijt en realiseerde zich meteen dat hij op varkensvlees had gekauwd. Hij deed onmiddellijk de blinddoek af en vroeg hem waarom hij het deed. J. vond de situatie grappig en begreep niet dat hij respectloos was geweest: hij beperkte zich ertoe te zeggen dat het maar een grap was, dat zijn partner overdreef en dat hij als progressieve moslim toch niet zo religieus was.

Advertisement
Not the actual photo/Macau Photo Agency/Unsplash

Not the actual photo/Macau Photo Agency/Unsplash

Het is waar dat Ileratis progressief is, maar dit betekent niet dat hij afstand doet van alle culturele en religieuze tradities waarmee hij is opgegroeid: de koran verbiedt moslims om varkensvlees te eten, omdat het als onzuiver voedsel wordt beschouwd. Niemand mag oordelen of deze overtuigingen gebaseerd zijn op de wetenschap of niet: geloven betekent een geloof hebben, en het geloof moet worden gerespecteerd.

Na de gebeurtenis praatte Ileratis met zijn broer, die hem vertelde dat hij een overdreven reactie had, maar de reddit-gebruikers steunden hem: de vriend ging verder dan de grenzen, hij gaf niet om de cultuur en religie van zijn partner en dit laat zien dat hij niet geeft om de ideeën en het geluk van zijn partner. Het was niet zomaar "een grap", zoals J het noemde: grappen zijn grappen als beide partijen erom lachen. Wat vind jij ervan?

Advertisement