Dubai "creëert" zijn eigen kunstmatige regen: met drones contrasteert het hoge temperaturen

Janine image
door Janine

24 Juli 2021

Dubai "creëert" zijn eigen kunstmatige regen: met drones contrasteert het hoge temperaturen
Advertisement

We zien het vaak achter de schermen van films: sommige apparaten laten regen vallen op de hoofdrolspelers die bezig zijn met hun heroïsche of romantische acties. Kunstmatige regen wordt echter niet alleen gebruikt voor scenografische doeleinden: de Verenigde Arabische Emiraten hebben besloten deze methode te gebruiken om de abnormale hittegolf het hoofd te bieden. De temperaturen liepen zelfs op tot 50°C en er waren geen regenachtige dagen, waardoor de inwoners het hoofd moesten bieden aan ongunstige omstandigheden en ook de economie in gevaar bracht.

via newsweek

Advertisement
Ryan Miglinczy/Unsplash

Ryan Miglinczy/Unsplash

Dubai heeft daarom stappen ondernomen om te proberen de hitte te bestrijden, en heeft dit gedaan door zich tot de technologie te wenden: er is aangekondigd dat de Verenigde Arabische Emiraten een project hebben gefinancierd waarin drones de taak hebben gekregen om het weer en de temperaturen te beheersen. Dubai heeft - en we kunnen ook zien dat het dat met succes heeft gedaan - kunstmatige regen gecreëerd in een poging de zinderende temperaturen het hoofd te bieden. Het land heeft in totaal $15 miljoen betaald voor deze projecten, waarachter de Universiteit van Reading staat, die de taak had om tijdgestuurde drones te maken.

Advertisement

officialuaeweather/Instagram

Maar hoe werken drones? Hoe kunnen ze regen produceren? Drones elektrocuteren wolken met een elektrische lading die kennelijk in staat is regenwolken op te laden. Wetenschappers beweren dat deze lading de kans dat druppels in de vorm van regen vallen aanzienlijk kan vergroten. Degenen die aan het project werken, proberen deze druppeltjes in de wolken groot genoeg te maken om het oppervlak buiten de wolken te laten overleven. Het is een techniek waarbij geen chemicaliën worden gebruikt en na de eerste experimenten was Dubai de eerste stad die experimenteerde met drones: het resultaat was duidelijk, toen een grote stortbui de straten natregende.

George Kroeker/Unsplash

George Kroeker/Unsplash

We kunnen het zien aan enkele video's, gedeeld op het officiële profiel op Instagram UAE Weather: de drones werkten zo goed dat in sommige delen van het land weerwaarschuwingen werden gemeld: als gevolg van zware regenval (of misschien dankzij hen) werd automobilisten gevraagd om goed op te letten op de wegen, die glad werden.

Advertisement