Je laten steriliseren op je 21ste en dan een stortvloed krijgen aan kritiek op sociale media: "je weet nog niets van het leven"

door Skip

29 Juli 2021

Je laten steriliseren op je 21ste en dan een stortvloed krijgen aan kritiek op sociale media: "je weet nog niets van het leven"
Advertisement

Ervoor kiezen geen kinderen te willen zou tegenwoordig toch iets moeten zijn dat toch vanzelfsprekend is en gevrijwaard van kritiek. Patronen die op de een of andere manier door de maatschappij worden opgelegd, of druk uit de sociale dan wel familiekring of opvattingen en conventies die maar moeilijk in de vergetelheid raken. Dit zijn allemaal zaken waardoor er nu nog steeds stevige opmerkingen worden gemaakt, er weerstand is of harde oordelen geveld worden wanneer je kiest voor een dergelijk standpunt.

Deze Colombiaanse dame van 21, uit het verhaal dat we je zo gaan vertellen, kan hier zeker over meepraten. Zij is bekend op TikTok als "Spanic Pavas." Zij is er ferm van overtuigd dat ze niet zwanger wilt worden en is daarom overgegaan tot een permanente vorm van anticonceptie, namelijk het afsluiten van haar eileiders. Zij deelde haar standpunt in het openbaar en werd toen overspoeld met kritiek van veel gebruikers.

via spanicpavasr/TikTok

Advertisement
spanicpavasr/TikTok

spanicpavasr/TikTok

Zijn alle vrouwen per se "gemaakt" om kinderen te krijgen? Absoluut niet, en niemand zou een ander die geen kinderen wil moeten veroordelen. Hiervan is de 21-jarige Colombiaanse rotsvast van overtuigd, die dit probleem voor eens en altijd wilde oplossen nadat ze meerdere problemen met haar hormonen heeft doorstaan. De problemen ontstonden door de anticonceptiepillen die ze slikte.

Ze heeft haar eileiders laten afsluiten ondanks dat ze zo jong is. Ze legde aan de hand van meerdere filmpjes op TikTok hiervan verslag. Deze gingen daarna viraal, ook vanwege het groot aantal commentaren en reacties die ze hebben opgeleverd.

Advertisement
spanicpavasr/TikTok

spanicpavasr/TikTok

Al na de eerste video waren er al gebruikers die hun kritische oordelen klaar hadden. "Je weet nog niks van het leven", "ooit ga je hier spijt van krijgen later" en nog dergelijke zinnen kwamen aan op het profiel van de 21-jarige Colombiaanse. Ze liet weten aan iedereen niet in te gaan op de beledigingen en dat ze zich zou focussen op het beargumenteren van haar keuze.

spanicpavasr/TikTok

spanicpavasr/TikTok

"Moeder zijn is voor mij niet het belangrijkste, maar juist een onafhankelijke vrouw zijn" zegt ze. Een kwestie van doelen stellen en wensen, dus. Maar er is meer:"Ik zal hun streken niet hoeven te verdragen" gaat ze verder. En aan hen die haar voorstelden aan de toekomst te denken zei ze: "Ik kan niet kinderen op de wereld gaan zetten alleen maar omdat ze me zullen onderhouden en zullen zorgen voor mij, absoluut niet."  

Catalina Maldonado Seemann/Youtube

Catalina Maldonado Seemann/Youtube

Gelukkig waren niet alle reacties en commentaren negatief van toon. Met haar video's heeft zij ook advies gegeven aan verschillende vrouwen die advies wilden en dingen wilden weten over de ingreep die ze had laten doen. De 21-jarige is overtuigd van wat ze heeft gedaan en is er tevreden mee, maar heeft ze jammer genoeg toch, net als vele andere vrouwen, te maken gekregen met oordelen. Oordelen die misschien niet zo vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Wat denk jij? Bestaat er voldoende keuzevrijheid wat dit onderwerp betreft?

Advertisement