Kan zuiveringszout ons echt helpen bij het verteren? Dit is wat je moet weten voordat je het gebruikt - Curioctopus.nl
x
Kan zuiveringszout ons echt helpen bij…
17 twijfelachtige doe-het-zelfprojecten waarvan we ons afvragen Hij koopt een verpakking sla en vindt er een kikkertje in: het is nu zijn huisdier (+ VIDEO)

Kan zuiveringszout ons echt helpen bij het verteren? Dit is wat je moet weten voordat je het gebruikt

29 December 2021 • Door Janine
910
Advertisement

In elk huis mag natriumbicarbonaat niet ontbreken, een goedkoop ingrediënt dat in meerdere opzichten een bondgenoot blijkt te zijn: het is ongelooflijk veelzijdig en kan worden gebruikt in het huishouden, om vloeren of bestek te laten glanzen, om nare geuren uit kleding of tapijten te verwijderen. Maar vandaag willen we het hebben over een oud gebruik, een van de klassieke remedies van oma: zuiveringszout voor de spijsvertering. Kan het echt nuttig zijn? Absoluut: het is altijd al gebruikt tegen spijsverteringsstoornissen, maagzuur of brandend maagzuur. Of je nu buikpijn hebt of meer dan normaal hebt gegeten bij een speciale gelegenheid, laten we eens kijken hoe en waarom je zuiveringszout moet gebruiken.


foto: Curioctopus

We zijn hier niet om uit te leggen wat er met ons lichaam gebeurt, vanuit chemisch oogpunt, als we bicarbonaat binnenkrijgen. Maar wanneer natriumbicarbonaat wordt opgelost in water, ontstaat er een licht basische oplossing, die wordt gebruikt om maagzuur tegen te gaan, dat vaak gepaard gaat met een slechte spijsvertering. Wat gebeurt er in ons lichaam als we bicarbonaat binnenkrijgen? Dit neutraliseert de zuurgraad van de maagsappen, waardoor de spijsverteringsmechanismen worden vergemakkelijkt en brandend maagzuur wordt bestreden. Het is echter een tijdelijke remedie, namelijk om het ongemak te verlichten, zonder het volledig te elimineren. Daarom wordt het in zeldzame gevallen aanbevolen - bijvoorbeeld als we te veel hebben gegeten - en niet als je last hebt van chronische maagproblemen. Daarnaast raden we je aan je arts te raadplegen als je het wilt gebruiken, vooral als je een natriumarm dieet volgt of maag- of nierproblemen hebt gehad.

foto: Flickr

Als je het na een uitgebreidere maaltijd wilt nemen, raden we je het aan te gebruiken: los een theelepel (niet te vol) bicarbonaat op in een glas water, bij voorkeur op kamertemperatuur. Meng goed voordat het oplost. We raden aan om het glas een uur of twee na de maaltijd te drinken, en niet meteen daarna. Je zou binnen een paar minuten al een gevoel van opluchting moeten voelen. Heb je ooit deze onfeilbare remedie van oma geprobeerd? Had je er baat bij, op momenten van een opgeblazen gevoel?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt