Is het echt nuttig om sla met zuiveringszout te wassen? Een onderzoek geeft duidelijkheid

Janine image
door Janine

08 Februari 2022

Is het echt nuttig om sla met zuiveringszout te wassen? Een onderzoek geeft duidelijkheid
Advertisement

Is er een veelvoorkomend en populairder bijgerecht dan sla? Waarschijnlijk niet, en in feite wordt dit woord gebruikt om een ​​zeer grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel aan te duiden, dat in veel delen van de wereld wordt gebruikt of om elk type gerecht te begeleiden. Maar wassen we het voordat we er een dressing op doen en het op ons bord belandt?

Het antwoord zou altijd "ja" moeten zijn, zelfs als we op het punt stonden te genieten van een salade die al ingepakt en dus in theorie al gewassen is. Een extra keer wassen kan in ieder geval nooit kwaad voor een goede hygiëne. Maar zijn we er echt zeker van dat dit alleen voldoende is? Theorieën en meningen zijn er in die zin talrijk en velen kiezen voor zuiveringszout. De desinfecterende eigenschappen van deze substantie zijn bovendien algemeen bekend, ook al is het volgens de studie waarover we je gaan vertellen, in het geval van het wassen van groenten, misschien niet zo nuttig als je denkt.

via Journal of Food Safety

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Het onderzoek is er zo één die tot doel heeft een definitief antwoord te geven over onderwerpen die op de een of andere manier het dagelijks leven van ons allemaal aangaan. Wat moet je doen bij het wassen van sla? Is alleen water voldoende, moet je bicarbonaat toevoegen of is deze truc niet voldoende om problemen met mogelijke besmetting te voorkomen?

De antwoorden kwamen van een team van Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van Teramo, die hun studie publiceerden in de Journal of Food Safety. "We vergeleken het wassen alleen met water en de behandeling met drie ontsmettingsoplossingen om besmetting door sla te elimineren", zegt onderzoeksauteur Antonello Paparella, hoogleraar voedselmicrobiologie.

Advertisement
Openfoodfacts - Not the actual photo

Openfoodfacts - Not the actual photo

De onderzochte stoffen waren met name natriumhypochloriet, natriumbicarbonaat en essentiële kaneelolie. En dit is waar de resultaten aspecten onthulden die voor velen nieuw kunnen zijn. Natriumhypochloriet en essentiële kaneelolie presteerden goed bij het elimineren van schadelijke stoffen. De twee producten slaagden erin om de sla effectief te ontsmetten en om problemen als gevolg van daaropvolgende besmetting gedurende meerdere uren te voorkomen. Niet alleen dat: door ze te gebruiken, zijn de smaak, textuur en esthetische eigenschappen van de sla niet veranderd. Bovendien was gewoon water in staat om micro-organismen te bestrijden, maar niet op dezelfde niveaus van hypochloriet en essentiële kaneelolie.

david silver/Flickr - Not the actual photo

david silver/Flickr - Not the actual photo

Maar wat gebeurde er met het beruchte zuiveringszout?

In dat geval verandert het verhaal. "Het bleek niet effectief", schreven de onderzoekers in hun analyse en legden uit dat de microbiële belasting van de sla niet op dezelfde manier werd verzwakt als de twee "concurrenten". Een veelgebruikte en vaak sterk aanbevolen oplossing die daarom niet zo nuttig en voordelig zou zijn.

Wat vind je van deze resultaten? Hoe was jij je sla voordat je het eet?

Advertisement