Hij wordt ontslagen door de nieuwe baas, maar hij neemt een aantal fundamentele patenten voor het bedrijf mee en laat het failliet gaan

Janine image
door Janine

08 Juni 2022

Hij wordt ontslagen door de nieuwe baas, maar hij neemt een aantal fundamentele patenten voor het bedrijf mee en laat het failliet gaan
Advertisement

De werkwereld is een continue en constante verandering waartoe iedereen is voorbestemd. We passen ons vaak aan de beslissingen van de werkgevers of onze superieuren aan zonder blikken of blozen, wetende dat zij degenen zijn die de touwtjes in handen hebben. Soms komt het ook voor dat het de managementsector is die verandert en deze transities zijn niet altijd positief voor medewerkers die in een geheel andere organisatie zitten.

Dit is wat er gebeurde met een man die met de komst van een nieuwe manager als gevolg van de crisis werd ontslagen. Wat de pas gearriveerde werkgever zich niet herinnerde, was dat het auteurschap van twee patenten die essentieel waren voor de groei van het bedrijf precies te danken was aan degene die hij net had ontslagen.

Hoe zou het verhaal geëindigd zijn?

via Reddit

Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

"Ik werk als logistiek adviseur en doe dit al zeven jaar": zo begon de man te vertellen die de hoofdpersoon van het verhaal is, in een lange post op Reddit. "Het grootste deel van mijn werk bestaat uit kortetermijncontracten om logistieke systemen voor fabrikanten en bedrijven te upgraden of te optimaliseren. Ik heb een aantal langetermijncontracten met vaste klanten en dit verhaal gaat over een daarvan."

De man had de afgelopen zes jaar voor een vriend van hem gewerkt die de mechanische werkplaats van de familie had geërfd. Als gevolg van de slechte kennis van zijn vader van de zaak stond het bedrijf echter op de rand van het faillissement.

Om de situatie te verbeteren, zorgde hij voor het creëren van een reeks patenten voor de productie van enkele complexe onderdelen die nuttig zijn voor de groei van het bedrijf. Bovendien zorgde hij ervoor dat de octrooien volledig autonoom bleven en dus het auteurschap claimden.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Het heeft lang geduurd, maar het bedrijf is erin geslaagd enig succes te boeken, zeker gezien de rampzalige omstandigheden van waaruit het begon. Met de komst van 2020, en van de crisis, zag de vriend zich echter genoodzaakt te verkopen aan een ondernemer die geïnteresseerd was in het betreden van de sector.

"In de maanden voorafgaand aan de verkoop probeerde de nieuwe baas zich vertrouwd te maken met het bedrijf. Omdat ik verantwoordelijk was voor de logistiek, nam ik hem mee op een rondleiding op het bedrijf en informeerde hem over de methoden die ik gepatenteerd had en die werden gebruikt”, legde de man uit.

Met de koerswijziging kwam de baan van de man steeds meer op het spel te staan: "ze vonden dat ik te veel betaald en inefficiënt was. Kortom, ik was allesbehalve noodzakelijk.”

"Gezien de patenten die ik had ingediend en die het bedrijf intensief had gebruikt, heb ik een week na het afronden van alle onderhandelingen, voordat ik werd weggestuurd, tegen de baas gezegd dat we het over auteursrechten moesten hebben", schreef de man, uitleggend dat het bedrijf zonder die twee patenten in ernstige problemen zou zijn gekomen.

Kort na zijn ontslag en zonder die fundamentele patenten gebeurde het onherstelbare: "hij verloor de meeste van zijn klanten, zijn medewerkers verlieten het schip en hij vroeg vorige week het faillissement aan."

Kortom, een slecht einde voor de nieuwe directeur die in een paar maanden tijd het bedrijf voor zijn ogen zag instorten en een belangrijke les die alle managers en leidinggevenden zouden moeten leren: onderschat nooit het belang van je medewerkers, ook al kun je het niet meteen begrijpen.

Advertisement