De baas keurt zijn overwerk niet goed: werknemer verlaat het werk vroegtijdig tijdens een noodgeval

Janine image
door Janine

06 September 2022

De baas keurt zijn overwerk niet goed: werknemer verlaat het werk vroegtijdig tijdens een noodgeval
Advertisement

Overwerk wordt, net als alle aspecten van het beroepsleven, nauwgezet geregeld in collectieve overeenkomsten. Elk bedrijf heeft ook een intern reglement dat het proces vastlegt dat moet worden gevolgd om autorisatie aan te vragen in geval van extra werk en, als het niet wordt nageleefd, kunnen corrigerende maatregelen worden geïmplementeerd.

We weten dat de realiteit verschilt van de regel en we worden vaak geconfronteerd met misverstanden of moeilijkheden als gevolg van het niet-naleven, aan beide kanten, van wat is vastgesteld. Dit is wat er gebeurde met een Reddit-gebruiker, toen hij in de jaren ’90 als technicus werkte.

via Reddit

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Reddit-gebruiker Young_Grandpa meldt dat op een dag, door een ongelukkig toeval, zijn drie collega's op kantoor tegelijkertijd afwezig waren, waardoor hij alleen achterbleef om het werk van 4 mensen te doen. Dankzij zijn inzet en het overslaan van de lunch, slaagde hij erin om in slechts 9 uur al het nodige werk te voltooien, maar zijn meerdere, ondanks dat hij tevreden was met het behaalde resultaat, liet hem weten dat hij het overwerk niet kon autoriseren, omdat hij het niet eerder aan de bedrijfsmanagers had gevraagd, die in plaats daarvan voorstelden om vrijdag eerder naar huis te gaan. 

De man accepteerde het graag en besloot de lunch in te korten om nog een half uur eerder weg te gaan. Maar toen het tijd was om te gaan, verleenden zijn superieuren hem vanwege een zakelijk probleem toestemming om over te werken en vroegen hem te blijven. Omdat hij de plannen voor de onverwacht vrije middag niet wilde opgeven, sloeg de man het aanbod af en ging naar huis.

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

De man vertelde de details van het verhaal en specificeerde dat hij zijn baas niet de schuld gaf van het incident, en herhaalde zelfs zijn waardering voor de beste leidinggevende die hij ooit had gehad, zozeer zelfs dat hij bevriend met hem bleef toen deze het bedrijf verliet.

Voor de man waren er geen gevolgen dankzij de sterke vakbond en de redelijkheid van de manager; het bedrijfsreglement is aangepast waardoor de leidinggevenden meer handelingsvrijheid hebben. "Hierdoor kon mijn baas me meer speelruimte geven bij het beheren van mijn tijd, omdat hij mij en mijn managementvaardigheden vertrouwde. Toen hij wegging, beval hij me aan voor zijn functie, ook al waarschuwde hij me ervoor!”, grapt de man.

Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

De meesten van ons, net als de Reddit-gebruiker, houden er niet van om over te werken. Ze zijn in feite een symptoom van ongemak, veroorzaakt door slecht beheer van tijd en middelen, onrealistische verwachtingen en gebrek aan communicatie; kortom, overwerken is vaak het gevolg van slecht leiderschap. Talrijke studies hebben namelijk aangetoond dat er geen voordelen zijn bij het verhogen van het aantal gewerkte uren door werknemers. Meer werken dan verwacht levert vaak problemen op, die niet alleen het privé-leven van werknemers treffen, maar ook de bedrijven zelf; om deze reden oriënteren de meest ruimdenkende personen zich in de richting van een vermindering van de uurbelasting.

Wat vind jij? Zou je je vrije uurtje hebben opgenomen of zou je langer zijn blijven werken?

Advertisement