Japanse luchtvaartmaatschappij verkoopt per ongeluk eersteklas tickets voor een zacht prijsje

Janine image
door Janine

25 April 2023

Japanse luchtvaartmaatschappij verkoopt per ongeluk eersteklas tickets voor een zacht prijsje
Advertisement

Het komt vaak voor dat je tijdens het uitvoeren van je werk, zonder dat je het doorhebt, fouten maakt. In sommige gevallen is de fout eenvoudig te verhelpen, in andere gevallen lijkt het onoverkomelijk. Wanneer de werknemer van een zeer belangrijk bedrijf het echter doet, kan dit een enorm geldverlies veroorzaken.

Dit is precies wat er gebeurde met een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Japan, die een enorm bedrag verloor omdat het eersteklas tickets voor een aanzienlijk lagere prijs verkocht als gevolg van een fout bij het omrekenen van valuta. Laten we in detail kijken wat er is gebeurd.

via MSN

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

All Nippon Airways (ANA), een van de grootste luchtvaartmaatschappijen van Japan, heeft een ernstige fout gemaakt toen het de prijs vrijgaf van tickets voor de vlucht van de Indonesische hoofdstad Jakarta naar Japan, vervolgens naar New York en weer terug. Er vond namelijk een scherpe devaluatie van de kosten plaats, sommige klanten hebben een stoel in business class bemachtigd voor de prijs van 300 dollar in plaats van 10.000. Iemand betaalde voor een eersteklas retourvlucht van Jakarta naar het Caribisch gebied via Tokio en New York slechts $890 (ongeveer €810), terwijl de oorspronkelijke prijs $16.300 (ongeveer €15.000) was. Maar hoe kon zoiets gebeuren?

Het bedrijf legde zelf uit dat de fout zich voordeed op zijn Vietnamese website. Dit gebeurde allemaal door een fout in de valutaconversie. Aanvankelijk zei de luchtvaartmaatschappij dat het de tickets zou erkennen van degenen die tijdens de storing hadden gereserveerd. Later werd vastgesteld dat de beslissing om al dan niet extra kosten in rekening te brengen aan degenen die de vlucht tegen een aanzienlijk lagere prijs hadden veiliggesteld, zou worden verlengd, maar dat iedereen die vóór deze beslissing vloog, geen toeslag hoefde te betalen.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Een minimale fout die de hele maatschappij echter duur had kunnen komen te staan, omdat een grote hoeveelheid tickets werd verkocht tegen een aanzienlijk lagere prijs dan de oorspronkelijke: de business class met prijzen variërend van $8.300 tot $10.400 werd verkocht voor bijna te verwaarlozen prijzen, oftewel tussen $300 en $550.

Wat vind je van wat er is gebeurd? Hoe zou de luchtvaartmaatschappij zich volgens jou in dit geval moeten gedragen?

Advertisement