Deze Krab Is Nagenoeg Onbekend, Maar Zijn Bloed Kan Onze Levens Redden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze Krab Is Nagenoeg Onbekend, Maar…
Verboden Te Relaxen Op Deze Stranden Waar Het Hoogtij Epische Vormen Aanneemt Altijd Het Gevoel Dat Je Het Koud Hebt? Lees Hier Waardoor Dat Allemaal Kan Komen

Deze Krab Is Nagenoeg Onbekend, Maar Zijn Bloed Kan Onze Levens Redden

Door Skip Tromp de Haas
20.587
Advertisement

Ongeveer 50 jaar geleden hebben onderzoekers ontdekt dat het bloed van de degenkrab die over de oceaanbodem struint, een heel belangrijk element is van de test die controleert op aanwezigheid van bacteriën in een vloeistof.

Vanaf dat moment werden degenkrabben in grote hoeveelheden gevangen en wordt hun bloed gebruikt om te garanderen dat producten voor medische doeleinden niet zijn besmet.

In het bloed van de degenkrab is een chemisch mengsel aanwezig waardoor het mogelijk is efficiënt bacteriën op te sporen en ze onschadelijk te maken. Ze worden dan gestold.

De ontdekking heeft geleid tot de ontwikkeling van een reageermiddel, de limulustest genaamd. Dit wordt vooral gebruikt voor het opsporen van bacteriën in industriële grondstoffen, medicijnen en in water

Advertisement

Het bloed wordt uit de degenkrabben gehaald zonder dat zij hieraan sterven. Als het klaar is worden zij weer terug in zee gegooid

De vloeistof is kleurloos maar wanneer het met zuurstof wordt blootgesteld krijgt het een blauwe kleur. Dit komt doordat het aanwezige koper in het bloed gaat roesten.

Meer dan zestigduizend exemplaren worden er per jaar gevangen om 30% van hun bloed af te tappen. Dit zal niet meer nodig zodra deze stof ook synthetisch kan worden geproduceerd.

Wanneer degenkrabben paren, dan doen ze dat in ondiepe wateren dichtbij de kust, waar ze worden opgepikt en vervolgens naar speciale faciliteiten worden gebracht. Dit levert de dieren geen stress op. Kort na de procedure worden de degenkrabben weer in zee vrijgelaten.

Advertisement

Voordat de limulustest werd ontwikkeld werden er tests op konijnen uitgevoerd om de aanwezigheid van eventuele schadelijke stoffen in vloeistoffen te controleren.

Een medicijn moet in de VS verplicht een limulustest hebben doorstaan om goedgekeurd te worden door de FDA (controlerende instantie van voedsel en medicijnen)

Tags: DierenGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt