6 groenten die je beter kunt koken of verhitten voordat je ze eet

door Skip

04 Juni 2017

6 groenten die je beter kunt koken of verhitten voordat je ze eet
Advertisement

In tegenstelling tot producten die als ze gekookt worden een goed deel van de voedingsstoffen verliezen (waarvoor we ze misschien hebben gekocht) zijn er een aantal groenten die juist door ze te koken stoffen vrijgeven die goed zijn voor ons of makkelijk opneembaar worden voor ons lichaam. Hier volgen zes groenten die je maar beter gekookt zou kunnen eten.

1. Asperges

1. Asperges

Graphic Stock

De ideale manier om je voordeel te doen met heerlijke asperges is door ze te stomen, zo kunnen de vele vitaminen die erin zitten beter worden opgenomen (vitamine A maar vooral B en C) en zijn antioxidanten (bijv. ferulazuur).

Advertisement

2. Spinazie

2. Spinazie

Graphic Stock

Spinazie valt een beetje in een eigen categorie: wanneer het rauw wordt gegeten dan krijg je meer vitamine C, foliumzuur, niacine en kalium binnen en wanneer je het gekookt hebt dan krijg je meer vitamine A en E, vezels, zink, thiamine, calcium en ijzer binnen (in dit laatste geval wordt een beetje citroensap aanbevolen bij het eten ervan). Rauwe spinazie bevat oxaalzuur, dat als het in contact komt met de maagwand irritatie kan veroorzaken. Om dat te verwijderen is het nodig spinazie te verhitten, maar over het algemeen kan je zeggen dat deze groente op beide manieren gegeten kan worden. 

3. Wortels en pompoenen

3. Wortels en pompoenen

Graphic Stock

Pompoen wordt doorgaans niet rauw gegeten, maar voor degenen die een rauw voedseldieet volgen kan het handig zijn te weten dat de betacarotenen die in wortels zit beter opgenomen kunnen worden door het lichaam als deze gekookt zijn. Om zo min mogelijk vitamine C verloren te laten gaan wordt het aanbevolen om je strikt te houden aan de tijd die nodig is voor het stomen. Wil je beter de vitamine A die erin zit opnemen? Dan is het advies om worteltjes met een beetje extra vergine olijfolie te besprenkelen

5. Tomaten

5. Tomaten

Graphic Stock

's Zomers meest populaire groente valt in de categorie groenten die je maar beter kan eten wanneer ze gekookt zijn. Ze zijn een grote bron van lycopeen dat als een krachtige antioxidant de boel schoonveegt. De opneembaarheid van de stof neemt toe wanneer tomaten zijn verhit omdat dit de eiwitcomplexen afbreekt waar de antioxidant in zit.

6. Paddenstoelen

6. Paddenstoelen

Graphic Stock

In veel eetbare soorten zitten stoffen die potentieel giftig kunnen zijn, of sowieso lastig zijn te eten. Je krijgt ze alleen weg door champignons te verhitten. Als je niet buiten een salade met rauwe paddestoelen kan je keizeramaniet, champignons, eekhoorntjesbrood en de biefstukzwam hooguit in kleine hoeveelheden eten.

Advertisement