Dit kleine paradijs verbiedt junkfood om de gezondheid en de lokale economie te beschermen

door Skip

20 Juni 2017

Dit kleine paradijs verbiedt junkfood om de gezondheid en de lokale economie te beschermen
Advertisement

Hoewel de economische groei van de kleine eilandenstaat Vanuatu vooral afhankelijk is van de toeristische sector, is er een beslissing genomen waar het doel van is om de gevaren van junkfood in te dammen. Om aan de behoeften te voldoen van de mensen die naar het eiland komen om vakantie te vieren is er ruim baan gegeven aan de import van buitenlandse producten, waar echter in dit deel van het eiland is besloten om dat te verbieden om de gezondheid van de inwoners en de lokale voedseleconomie te beschermen

via theguardian.com

Stop op import van producten met het label 'junkfood'

Stop op import van producten met het label 'junkfood'

Graphic Stock

De voedselproducten die het meeste van buiten worden gehaald is onder andere rijst, snoep, tonijn in blik en koekjes.
Priester Luc Dini, die voorzitter is van de raad van Toerisme in Torba heeft een statement afgegeven waarin hij de wens deelt deze import te verbieden.

"Op dit moment maken we een soort invasie mee van eten uit het buitenland. Zeker, spaghetti en rijst koken is makkelijk, maar de voedingswaarde hiervan is beperkt, we hebben hier biologisch eten met meer substantie in overvloed en daarom is het niet nodig dit van buitenaf te halen. We hebben er geluk mee dat we de meest afgelegen provincie zijn van de hele Republiek Vanuatu omdat we de kwestie rondom eten beter dan anderen kunnen beheersen, maar het is onze insteek om hiermee door te gaan. Als je naar andere provincies gaat dan zul je zien dat mensen minder gezond zijn, tanden die verpest zijn door een teveel aan suiker. Wij willen niets te maken hebben met de typische problemen die gerelateerd zijn aan Westerse junkfood."

Op het initiatief van de inwoners van Torba is instemmend gereageerd door de centrale overheid die besloten heeft het te steunen en hooguit de belangrijkste producten te beperken en de voortgang van het experiment te monitoren. In de toeristische bungalows moeten nu alleen producten worden geserveerd die op het eiland zijn gekweekt. In de tussentijd zal er aan wetgeving worden gewerkt waarin het verbod formeler is uitgewerkt. "Wie wil leven of op vakantie wil gaan in een paradijs op aarde" moet dat leren te doen met hetgene wat voorhanden is, zeker wanneer dit van zulke goede kwaliteit is," aldus Dini. Hoe kan je hem ongelijk geven?

Advertisement