De dadel: een ondergewaardeerde vrucht die in plaats daarvan een concentraat is van gunstige eigenschappen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De dadel: een ondergewaardeerde vrucht…
15 voorbeelden van cake design die er alles aan gedaan hadden, maar echte rampen hebben gecreëerd 10 afbeeldingen opgedragen aan degenen die geloven dat ze alles al hebben gezien en nergens meer van opkijken

De dadel: een ondergewaardeerde vrucht die in plaats daarvan een concentraat is van gunstige eigenschappen

Door Janine
3.434
Advertisement

Heb je ooit dadels gegeten? Waarschijnlijk zullen velen van jullie heel goed weten waar we het over hebben, maar ze nog nooit hebben geproefd. In veel landen worden het traditioneel tijdens de kerstdagen gegeten, maar voedingsdeskundigen zeggen dat ze het hele jaar door moet worden geconsumeerd. Je vindt ze meestal gedroogd: om deze reden zijn ze het hele jaar door beschikbaar.

Tal van heilzame stoffen voor het lichaam zijn geconcentreerd in een kleine vrucht met een suikerachtige smaak, de dadel: let wel op het hoge caloriegehalte.

foto: maxpixels

Dadels groeien traditioneel in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar hun grote wereldwijde vraag heeft ertoe geleid dat de gewassen zich ook in andere gebieden met een warm klimaat hebben uitgebreid. De naam is afgeleid van het Griekse darektulos, wat vinger betekent, vanwege de gelijkenis met de vingers van de hand.

Ze zijn de vruchten van de dadelpalm en groeien pas na het derde levensjaar van de plant: een enkele palm kan tot 50 kg dadels produceren in een enkel seizoen.

foto: pixabay

Dadels bieden een aantal voordelen voor het lichaam: ze zijn rijk aan vezels (8,7 g per 100 g) die helpen het cholesterol onder controle te houden, ze zijn een uitstekende bron van kalium (750 mg/100 g) en vitamines, vooral die van groep A, die een beschermende functie van het gezicht en de huid vervullen.

Advertisement
foto: pixabay

Gedroogde dadels bevatten ook veel eenvoudige suikers, waardoor ze calorierijk zijn: om deze reden moet er niet teveel van worden gegeten, maar een matige hoeveelheid. Een paar dadels worden aanbevolen als tussendoortje om te eten tijdens de lichamelijke activiteit, omdat ze het lichaam onmiddellijk een hoeveelheid energie ter beschikking stellen om te verbranden. Ze zijn ook uitstekend in geval van constipatie vanwege hun laxerende werking.

Daarom moeten dadels niet alleen met Kerstmis worden geconsumeerd: het is een goede gewoonte om ze het hele jaar door in het dieet op te nemen, waarbij je altijd op de hoeveelheden moet letten.

Tags: EtenWelzijn
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt