Als je vlees in de vriezer stopt, stopt de houdbaarheidsdatum dan? Wat je moet weten

Janine image
door Janine

15 Juli 2023

Als je vlees in de vriezer stopt, stopt de houdbaarheidsdatum dan? Wat je moet weten
Advertisement

Iedereen doet weleens boodschappen in de supermarkt, de kruidenierswinkel of de vertrouwde winkelier. Als je echter vlees moet kopen, is het altijd beter om naar een slager te gaan en het dagelijks te kopen om de versheid constant onder controle te houden. Dit is echter niet altijd mogelijk en dan wordt het noodzakelijk om een ​​voorraad aan te leggen. In deze gevallen echter, wanneer een grote hoeveelheid vers vlees wordt gekocht dat niet onmiddellijk kan worden geconsumeerd, is het enige alternatief om te voorkomen dat het bederft en zijn versheid behoudt, het in de vriezer te stoppen, maar zijn we er zeker van dat vlees op deze manier niet bederft? Het is een wijdverspreide overtuiging dat ingevroren vlees nooit zou kunnen verlopen. Zijn deze overtuigingen waar? We gaan het uitzoeken.

via Womans Day

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het antwoord op deze vraag kan niet definitief zijn, omdat er verschillende onderscheidingen te maken zijn. Als het aan de ene kant waar is dat het invriezen van vlees een veel langere bewaring mogelijk maakt dan in de koelkast, is er aan de andere kant altijd een datum waarop het noodzakelijk wordt om het te consumeren.

De USDA, oftewel het Amerikaanse ministerie van landbouw, heeft uitgelegd dat zolang al het voedsel in de vriezer bij 0 graden of minder wordt bewaard, het veilig is om te eten, het belangrijkste is om het op een constante temperatuur te houden. Wat vooral varieert bij het bewaren van vlees in de vriezer is de kwaliteit. Bovendien heeft elk product een datum waarop het raadzaam wordt om het te consumeren. Het wordt daarom essentieel om te weten hoe je het moet bewaren.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Allereerst is het essentieel om te weten of je het rauw of gekookt moet invriezen. Eenmaal ontdooid, zal rauw vlees een hogere kwaliteit hebben dan gekookt vlees. Daarna hangt de evaluatie af van het type dier. Bereidingen van gehakt of worst kunnen maximaal 3 maanden worden bewaard. Steaks of plakjes rundvlees daarentegen kunnen tot wel 10 maanden in de vriezer bewaard worden. Het is echter belangrijk om deze nieuwe data altijd in de gaten te houden. Het kan handig zijn om de datum waarop het is ingevroren op de verpakking te schrijven, zodat je het kunt consumeren voordat het riskant kan worden. Bovendien is het altijd beter om het, voordat je het in de vriezer legt, in een luchtdichte verpakking te doen.

Wist je dat zelfs als het in de vriezer wordt bewaard, vlees een houdbaarheidsdatum heeft?

Advertisement