Zwarte zapote: fruit met chocoladesmaak, maar veel gezonder

Janine image
door Janine

02 Oktober 2019

Zwarte zapote: fruit met chocoladesmaak, maar veel gezonder
Advertisement

Chocolade is een van de meest geconsumeerde voedingsmiddelen ter wereld en zeker de meest geliefde. Het is afkomstig uit cacao, dat rijk is aan voedingsstoffen: antioxidanten, vitamines A, D, E. Het productieproces dat leidt tot industriële chocolade verandert echter vaak de voedingswaarden van dit product, vanwege de toevoeging van suikers, melk en vet waardoor enerzijds de smaak meer op prijs gesteld wordt, maar ze anderzijds veel minder gezond maken.

Als je van chocolade houdt maar gezond wilt eten, dan is dit fruit iets voor jou!

via Wikipedia

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het wordt Pouteria sapota genoemd en is rijk aan antioxiderende eigenschappen en andere voedingsstoffen die nuttig zijn voor de goede werking van ons lichaam. Het wordt voornamelijk geteeld in Zuid-Amerika, waar het al bekend was bij de Maya's, Inca's en Azteken.

Er zijn veel variëteiten van de Pouteria sapota (ook bekend als "zapote"). Waaronder de zwarte zapote. Het is een elliptische of ronde vrucht, met een groene en glanzende schil en bruin vruchtvlees. Maar wat diegenen aantrekt die het voor het eerst proeven, is de intense smaak van... chocolade.

Advertisement
Flickr / alesh houdek

Flickr / alesh houdek

De zwarte zapote heeft in feite zeer vergelijkbare kenmerken als smeerbare chocolade: het is donkerbruin van kleur, het is zoet en kan gemakkelijk worden geconsumeerd met een lepel of op brood. Maar in tegenstelling tot smeerbare chocolade, is het natuurlijk: er wordt geen melk, vet of suiker aan toegevoegd.

Het is inderdaad een echt gezond voedsel dankzij zijn nutritionele eigenschappen: in de geneeskunde van pre-Columbiaanse beschavingen en in veel traditionele medicijnen in Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en India, wordt bijvoorbeeld aangenomen dat het effectief is tegen maag-darmziekten, tegen hoofdpijn en geslachtsziekten, omdat het een natuurlijk ontsmettingsmiddel is.

Kortom, als je niet zonder chocolade kunt, maar toch voedsel wilt consumeren dat goed is voor je lichaam, moet je absoluut de zwarte zapote proberen.

Advertisement